Cum se recoltează corect proba de urină la copil?

Foto: VeryWell Health

Medicul a sugerat să-i faci un set de analize copilului, printre care să duci și o proba de urină? Află aici cum se recoltează corect proba de urină la copil.

De ce ai nevoie?

De un recipient pediatric de colectare a urinei (ambalat individual) pe care îl poți cere de la recepția laboratorului unei vei aduce apoi proba sau poate asistenta medicală îți va oferi un recipient (dacă ești la policlinică sau spital), dacă uiți să ceri de la laborator, poți să achizitionezi un astfel de recipient de la farmacie. Atenție, dacă este vorba despre un bebeluș, să știi că există o punguță de urină specială care te poate ajuta atunci când recoltezi urină.

Înainte de recoltare

Daca este vorba despre un copil mai mare de 1 an, ar fi bine să-i explici sub formă de joacă despre faptul că trebuie să urineze un pic în acel recipient. Zona perineală trebuie mai întăi curațată cu apă și săpun, și uscata bine cu un prosop curat. Nu folosi pudra, loțiune, crema, uleiuri.

Pungă urină bebeluș

Cum se recoltează corect proba de urină în cazul unui bebeluș? (punga urinară pediatrică)

  • Spală-te bine pe mâini cu apă și săpun,
  • Îndepărtează folia protectoare de pe marginile pungii colectoare.
  • În cazul unei fetițe, în primul rând îndepărteaza-i cu grijă labiile și apăsă ușor marginea inferioară a pungii colectoare spre perineu. Apoi, atașează și restul marginii adezive înăuntrul labiilor mari, urcând spre pubis. În cazul unui băiețel, plasează punga peste penis și scrot, și apasă ușor marginea adezivă peste piele. Asigură-te că zona adezivă să fie bine lipită pe toată lungimea.
  • Imediat după ce bebelușul urinează, îndepărtează cu blândețe punga.
  • Evită contaminarea probei de urină atunci când o transferi din punguța specială în recipientul pentru proba de urină.
  • După ce ai terminat procedura, pune reciepientul într-o punguta și spală-te bine pe maini cu apă și săpun.

Atenție! Nu se recoltează urină din scutec, oliță sau alt recipient decât cel indicat de specialist. Proba de urină trebuie să ajungă în maximum 1,5-2 ore de la recoltare.

Recipient proba urina

Cum se recoltează corect proba de urină în cazul unui copil mai mare de 1 an?

  • Spală-te bine pe mâini cu apă și săpun,
  • Îndepărtează capacul de la recipient, spune-i copilului să urineze în oliță/toaletă și imediat cum începe să urineze, apropie recipientul astfel încât urina să pătrundă în interior.
  • După ce ai terminat procedura, pune reciepientul într-o punguta și spală-te bine pe maini cu apă și săpun.

Atenție! Nu se recoltează urină din scutec, oliță sau alt recipient decât cel indicat de specialist. Proba de urină trebuie să ajungă în maximum 1,5-2 ore de la recoltare.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here