In cele mai multe dintre cazuri proaspata mamica va incepe sa-si alapteze bebelusul chiar imediat dupa nastere. Dar ce este de facut atunci cand nou-nascutul nu vrea lapte matern? Cum ii stimulezi interesul micutului pentru supt?
Daca ai luat decizia de a-ti alapta bebelusul, atunci aproape nimic nu ar trebui sa te opreasca din a-ti realiza dorinta. (Se considera ca doar 5% dintre mame nu-si pot alapta bebelusii din cauza unor conditii medicale). Trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare, sa ai parte de ajutor sau indrumare chiar de la inceput (un consultant in alaptare, moasa sau doula te-ar putea ajuta!) si…sa insisti.
De ce spunem asta? Pentru ca studiile privind hranirea unui nou-nascut arata ca 9 din 10 mame care au incetat sa alapteze in primele 6 saptamani ar fi vrut sa continue, iar cele mai frecvente motive invocate sunt “copilul a respins sanul, alaptatul este dureros, cantitatea de lapte parea prea putina”.
Daca bebelusul tau s-a nascut normal, la termen, ai avut parte de ora magica in care l-ai tinut in brate si pare sa respinga sanul, cu siguranta exista un motiv intemeiat. Iar unul dintre cele mai frecvente motive este nu ca n-ar vrea sa suga lapte de la mami, ci ca pur si simplu nu stie cum inca sa faca acest lucru.
Orice eveniment sau situatie dificila sau traumatizanta din timpul nasterii este posibil sa-l fi afectat si pe micut. Sau poate ca inca nu stie cum anume sa prinda sanul, astfel incat nici tie sa-nu-ti provoace rani sau dureri (neputinta micutului poate crea o frustrare serioasa, de aceea este nevoie de blandete si rabdare din partea ta!).
Tine-l lipit de tine.
Un nou-nascut se simte intotdeauna cel mai bine in bratele mamei. Insista ca imediat dupa nastere, sa-ti fie pus bebelusul la piept, piele-pe-piele. Daca acest lucru nu s-a intamplat atunci dintr-un motiv sau altul, nu te descuraja, poti corecta acum. Lasa-l sa fie alinat de caldura pielii tale, de mirosul tau, de bataile inimii.
Ai nevoie de o atmosfera calma.
Pentru ca totul este nou pentru el, micutul se va simti cel mai bine in bratele tale, lipit de tine si ca sa se simta in siguranta, are nevoie de liniste. Leagana-l, roaga-i pe ceilalti sa vorbeasca mai incet sau incearca sa mergi intr-o camera cat mai linistita, fredoneaza-i o melodie calma. Si mai ales, fii si tu linistita!
Cauta pozitia care tie iti este confortabila.
Retine, tentru ca sa-i oferi ceva placut bebelusului, si tie trebuie sa-ti fie bine, placut, confortabil. Alege pozitia cu care te simti tu bine. Pentru ca pana la urma, orice pozitie ai alege, esential este ca nou-nascutul sa prinda sanul corect.
Atasarea corecta la san
Uite am ajuns la unul dintre cele mai des intalnite probleme in randul mamelor care vor sa alapteze. Alaptarea nu trebuie sa doara. Orice durere este un semn ca ceva nu este in regula. Daca te dor sfarcurile in timpul alaptarii, probabil bebelusul nu a prins bine sanul. Alaptarea nu este normala daca sfarcurile sunt crapate, sangereaza sau au format basici. Cere ajutorul unui consultant!
Mulge-te un pic si da-i sa bea dintr-un capacel sau o seringa, pana prinde mirosul si gustul. Apoi imediat ofera-i sanul.