Mami, ma doare burtica!

Sursa foto: parents.com

Durerile abdominale sunt destul de des intalnite in randul copiilor. De obicei, aceste manifestari nu ridica probleme mari. Uneori insa, ele pot fi indiciul unei infectii, al unei intoxicatii alimentare grave sau al unei afectiuni gastrointestinale. Ce trebuie sa stii atunci cand copilul spune: „mami, ma doare burtica!”.

Dupa varsta de 1 an, cea mai frecventa cauza a aparitiei durerilor abdominale o reprezinta debutul unei boli, precum gripa, raceala sau afectiuni gastrointestinale, fiind insotite in general de febra. La copii, aproape orice infectie este insotita si de varsaturi. Daca micutul este agitat, are dureri mari si vomita, trebuie consultat neaparat de medicul pediatru.

Durerile abdominale cronice

Durerile abdominale cronice (DAC) apar la copii mai mari (intre 3-7 ani) si sunt asociate cu scaderea apetitului. Aceste dureri sunt de doua tipuri: DAC de origine psihogena sau DAC de origine organica.

DAC organice pot fi determinate de paraziti intestinali, cel mai frecvent de oxiuri si ascarizi, si se asociaza cu scaderea apetitului pentru mancare si cresterea apetitului pentru dulce si lapte. Alte cauze ale DAC organice pot fi microlitiaza renala accentuata de consumul de bauturi acidulate, colita cronica, aparuta in special post enterocolite prost tratate, gastrita cronica cu prezenta Helicobacter pilori sau absenta lui, colectistita cronica (la unii copii se poate vedea la ecografie un colecist septat sau globulos cu noroi biliar), apendicita cronica.

Durerile produse de parazitii intestinali sunt de regula colicative in jurul buricului. Ele se calmeaza cu medicamente antispastice si apoi cu tratamentul parazitozei.

Diagnosticul DAC psihogena se pune numai dupa ce s-a eliminat suspiciunea de DAC organice.

DAC psihogene se diagnosticheaza asadar prin excludere, ele aparand la copii din cauza unui stres: primul contact cu gradinita, refuzul gradinitei, primul contact cu scoala, probleme scolare (acestea apar de obicei la copiii perfectionisti, ambitiosi etc). In acest caz, se impune consultul psihologului.

Dureri acute de cauza chirurgicala

In cazul apendicitei, durerea este localizata in partea inferioara dreapta a abdomenului si poate fi insotita de greata, varsaturi si febra, si necesita consultul de urgenta al medicului chirurg. Statisticile au aratat ca o treime dintre copiii care ajung la spital cu dureri de burta au apendicita.

Ocluzia intestinala poate cauza dureri abdominale severe, insotite de varsaturi abundente.

Acest blocaj intestinal reprezinta o urgenta medicala, in unele cazuri fiind nevoie de interventie chirurgicala.

Toxiinfectiile alimentare

O cauza destul de frecventa a durerilor abdominale o reprezinta toxiinfectiile alimentare. Acestea sunt insotite de obicei de diaree, varsaturi si febra, cu alterarea starii generale de sanatate.

Toxiinfectia alimentara rezulta in urma consumului de alimente contaminate cu virusi sau bacterii: Helicobacter pilori, Campylobacter, E. Coli, Listeria, Salmonella, Schigella, Yersinia, Bacillus cereus, Botulism. Pentru depistarea acestora, se pot indica teste de sange, teste de voma, coprocultura si urocultura.

Urmeaza sfatul medicului!

In cazul durerilor abdominale, terapia va fi condusa doar de medic, avand in vedere multiplele cauze care pot declansa aceste dureri. Medicii, in urma unor controale medicale amanuntite si a unor analize si investigatii, sunt singurii in masura sa stabileasca natura durerilor abdominale si, in functie de aceasta, pot prescrie tratamentul corespunzator.

Nu-i administra niciodata copilului antibiotice fara recomandarea medicului, nici macar remedii naturiste.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here