Nu-i spune copilului urmatoarele cuvinte sau expresii!

Modul in care ii vorbesti unui copil ii va influenta felul in care el vede lumea, dar si cum se percepe pe sine. Ajungi sa crezi despre tine ceea ce iti spun parintii tai ca esti. De aceea este esential sa fii atent la expresiile pe care le folosesti, astfel incat sa poti creste un copil care sa stie ca este iubit, apreciat, important pentru tine, dar si respectat de ceilalti.

Iata ce cuvinte sau expresii nu ar trebui sa i le spui copilului:

“De ce nu poti sa fii ca…” sau “X a reusit, tu de ce nu poti?”

Cuvintele acestea pot atarna foarte greu, toate cuvintele care au doza aceasta de repros in ele. Apoi, ideea aceasta de comparatie – pe care instinctiv cred ca o facem, cu care am crescut si noi (…) si ajungem sa ne crestem la fel copiii – iar este foarte dureroasa pentru copil. Pana la urma instinctul nostru este sa ne manifestam unicitatea, dar tu de fapt vii si spui ca trebuie sa fiu ca X sau ca Y si ca am o deficienta ca nu pot sa fiu ca ei. Asta imi afecteaza increderea in mine, stima de sine si adauga si o oarecare teama de a face orice lucru, de a incerca, de a explora orice, pentru ca poate voi da gres si atunci mama sau tata vor veni din nou cu acele replici care pe mine ma dor si care nu-mi fac bine” spune Cristina Petrescu, psihoterapeut.

“Esti un copil rau”, “Esti obraznic”, “Esti mic si nu stii”

“Este o prescriere aici. (…) Daca ii repetam asta constant copilul ajunge sa se identifice cu aceste etichete si atunci ajunge sa se comporte in consecinta. Ok, mi-ai spus ca sunt un copil rau, atunci o sa fiu un copil rau”. Si atunci cum ar trebui sa-i spunem copilului? “Nu esti un copil rau. Problema este ca pe mine ma deranjeaza foarte tare cand faci un anumit lucru, nu ma simt confortabil, ma irita atunci cand il lovesti pe colegul de banca (…)”

“Nu mai plange, ma faci de rusine”, “Baietii nu plang”

“Aici este vorba despre negarea emotiilor. Apare in special in educatia baietilor, care <nu trebuie sa planga, nu au voie sa planga>” Si ce se intampla atunci? Emotiile raman blocate in mintea si corpul copilului. “Sunt copii care ajung la constipatie, la situatii medicale grave, pentru ca nu li se permite si nu li se da spatiu sa-si exprime acele emotii”.

“Fii cuminte ca altfel vine <bau-bau>”

Este o aminintare care sper totusi ca nu se mai foloseste. Evident nu este o varianta buna sa ne speriem copiii. Asa am crescut noi cumva si devine un automatism sa le transmitem asta copiilor. Copiii trebuie sa inteleaga consecintele a ceea ce face, nu ca vine un monstru sau ca se poate intampla ceva (…)”

“Daca nu vii acum, plec si te las aici”

Poate ca suna prea dur, dar se poate crea o trauma de abandon. Si se poate crea mesajul <eu te accept pe tine doar daca esti asa cum vreau eu. Nu te accept oricum, iubirea mea nu este neconditionata> (…)”

“Esti la fel ca tatal tau”

“Iar este o etichetare, care poate duce la o prescriptie, si anuleaza unicitatea copilului. Copilul nu trebuie sa fie nici ca mama, nici ca tata, nici ca bunicul, nici ca bunica. El este un individ separat de toti ceilalti. Nu este extensia noastra.(…) In plus exista aici si un atac indirect la celalalt parinte”.

“Nu o sa reusesti, pentru ca nici eu nu am reusit”, “Nu esti in stare de nimic”

“Copilul nu este o extensie a noastra si nu are de ce sa ne repete istoricul sau povestea noastra, decat daca noi insistam sa faca asta, tocmai prin astfel de prescriptii si previziuni”.

Mai multe poti urmari aici:

Citeste si: Ce cuvinte nu ar trebui sa i le spui copilului. Niciodata.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here