Dereglarile ciclului menstrual: care sunt cauzele?

Imagine de silviarita de la Pixabay

Absenta menstruatiei pe o perioada de timp, dupa un interval in care ea a fost prezenta poarta numele de amenoree secundara. Aceasta afectiune este frecvent intalnita in practica ginecologica de zi cu zi, cauzele fiind multiple si complexe. Afla aici mai multe despre dereglarile ciclului menstrual si care sunt cauzele. 

De cele mai multe ori apare o dereglare a statusului hormonal avand punct de plecare fie ovarele, fie celelalte glande endocrine implicate in reglarea functiei de reproducere. Sindromul ovarelor polichistice reprezinta principala cauza de amenoree secundara aparuta la femeia tanara.

Diagnosticul se pune relativ usor prin efectuarea unei ecografii transvaginale care evidentiaza un aspect particular al ovarelor, coroborat cu dozari hormonale (nivel crescut de androgeni circulanti), hirsutism etc.

Afectiunile glandei hipofize interfera cu prezenta periodica a menstruatiei. Hiperprolactinemia este o afectiune care consta in secretia unei cantitati crescute de prolactina, hormonul responsabil de stimularea si sustinerea secretiei lactate dupa nastere. De multe ori exista o tumora hipofizara responsabila de acest lucru, diagnosticul fiind stabilit dupa un examen RMN cerebral si o dozare a hormonului in cauza.

Principala consecinta a acestor boli o reprezinta impactul asupra fertilitatii femeii tinere, aceste persoane avand reale probleme in incercarea lor de a obtine o sarcina. Tratamentul este complex, putand fi unul conservator cu administrarea de preparate hormonale, dar si chirurgical, in functie de particularitatea fiecarui caz in parte.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here