Cat de eficienta este sigilarea dentara la copii si in ce consta aceasta?

Imagine de Jenny Friedrichs de la Pixabay

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda patru metode de preventie primara a cariei dentare: sigilarea, fluorizarea generala si locala, igiena oro-dentara si igiena alimentatiei. Astazi vom discuta despre sigilarea dentara.

Dar cat de eficienta este sigilarea dentara la copii si in ce consta aceasta?

Incidenta cariei dentare in urma sigilarii dintilor se reduce cu pana la 80%, sigilarea dentara reprezentand metoda de electie in profilaxia cariei dentare la copii.

Sigilarea dentara sau sigilarea santurilor si foselor ocluzale, reprezinta metoda de prevenire a cariei dentare la copii, incidenta cu precadere pe fata ocluzala (cea cu care mestecam) a dintilor si avand un grad de aparitie mai ridicat la molari si premolari. Sigilarea se face atat la dintii temporari (de lapte), ca si mai ales, la cei permanenti. De obicei, imediat dupa ce au erupt. Metoda se aplica in special pe dintii definitivi (molarii de 6 ani si 12 ani), dar si pe premolari), in intervalul de varsta 6-15 ani. Protejand dintii de lapte (deciduali) de carii, garantam sanatatea dintilor definitivi si eliminam riscul unor tratamente invazive cre vor afecta morfologia dentara pe intreaga durata a vietii.

De ce este necesara sigilarea dentara?

Imediat dupa eruptie, molarii prezinta o morfologie cu santuri si fosete adanci, locuri unde se acumuleaza resturi alimnetare si micro-organisme care initiaza caria dentara. Aceste sansuri, mai degraba firusi, au un diametru mai mic decat firul periei de dinti si sunt profunde, sansele atacului carios fiind mari in ciuda igienei conventionale: spalatul sau curatarea dintilor, ambele metode fiind insuficiente in indepartarea resturilor acumulate. Astfel acopeririea sau sigilarea acestor zone cu un material protector numit sigilant are un efect benefic si este considerata metoda ea mai sigura de profilaxie primara in special la copii.

In ce consta aceasta procedura?

Materialele folosite – sigilantii- sunt rasini compozite transparente sau opace, preferandu-se sigilantii fotoactivi (cei care se intaresc cu ajutorul lampii cu ultraviolete).

Etapele de lucru pentru sigilarea dentara sutn urmatoarele:

  1. curatatea suprafetei dintelui cu ajutorul unor periute rotative, neimplicand frezajul dintelui,
  2. 2. Gravarea dintelui (mordansare). Un gel cu consistenta fluida, in a carui concentratie intra si acidul fosforic, este aplicat prin pensulare, injectare sau cu ajutorul unui burete, fiind lasat sa actioneze 15-30 de secunde, dupa care spatiul de lucru este spalat si uscat.
  3. Aplicarea sigilantului se realizeaza cu aplicatoare speciale cu varfuri de unica folosinta. Sigilantul trebuie sa acopere toate santurile, precum si versantii cuspizilor adiacenti. Sigilantul aplicat se mentine 10-15 secunde pentru a permite penetrarea si saturarea smaltului mordansat in mod optim, dupa care se fotopolimerizeaza.
  4. Adaptarea functionala consta in refacerea morfologiei functionale a suprafetelor sigilate, indepartandu-se eventuale contacte identificate cu ajutorul hartiei de articulatie prin utilizarea pietrelor diamantate.
  5.  Reevaluarea pacientilor- dintii sigilati trebuie controlati periodic de catre mnedic, ideal la fiecare 6 luni.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here