6 februarie – ziua internationala a tolerantei zero pentru mutilarea genitala a femeilor

Imagine de kalhh de la Pixabay

Stiai ca astazi, 6 februarie este ziua internationala a tolerantei zero pentru mutilarea genitala a femeilor? Poate vei spune ca nu intelegi de ce este nevoie sa existe o astfel de zi, doar traim in secolul 21…? Ce inseamna mutilarea genitata a femeilor sau mai grav, a fetelor? Unde se practica acest lucru?

Dar stiai ca peste 200 de milioane de femei si fete traiesc in momentul de fata mutilate genital?

Mutilarea genitala a femeilor se refera la procedurile care implica indepartarea partiala sau totala a organelor genitale externe feminine sau alte vatamari ale organelor genitale feminine din motive non-medicale. Exemple? Indepartarea unei parti din clitoris sau excizia clitorisului sau labiilor mici, largirea orificiului vaginal etc. De obicei, este facuta de un „excizor” traditional, cu o lama si fara anestezie.  Mutilarea genitala feminina se practica mai ales la fete cu varste pana in 15 ani. Desi aceasta practica este recunoscuta la nivel international drept incalcare a drepturilor omului, aproximativ 68 de milioane de fete din intreaga lume risca sa fie mutilate genital pana in 2030, potrivit Parlamentului European.

Mutilarea genitala se practica in anumite tari din Africa, Orientul Mijlociu, Asia, America Latina. Chiar daca aceasta practica “este ilegala in UE, iar unele state membre urmaresc faptuitorii in justitie chiar si atunci cand mutilarea a avut loc in afara tarii, se estimeaza ca aproximativ 600.000 de femei care traiesc in Europa au fost supuse acestei practici si alte 180.000 de fete sunt expuse unui risc ridicat in 13 tari europene”, scrie aceeasi sursa citata.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here