Organismul femeii insarcinate trece prin schimbari si este important ca viitoarea mama sa stie cand sa se ingrijoreze si cum sa actioneze. In multe cazuri s-ar putea spune ca evolutia sociala si medicala, schimbarile la nivelul stilului de viata au transformat sarcina dintr-o stare fiziologica obisnuita …intr-o problema medicala.
O monitorizare atenta a evolutiei sarcinii consta in: monitorizarea organismului matern suprasolicitat in sarcina, supravegherea evolutiei sarcinii, depistarea factorilor de risc, urmarirea elementelor de igiena a sarcinii si pregatirea mamei pentru nastere. Medicul curant ofera informatii si raspunde intrebarilor viitoarei mame, ajutand-o sa inteleaga mai bine factorii de risc pe care ii implica noua conditie fiziolofica si sa deosebeasca urgentele adevarate de cele false.
Astazi vorbim despre sarcina cu risc crescut, iar in prim plan se vor afla diabetul si trombofiliile.
Diabetul zaharat este o boala metabolica cronica, genetica sau dobandita, are complicatii majore materne (de ex: HTA, preeclampsie, afeciuni oftalmologice, renale) si fetale (avort, anomalii congelitale, greutate mare la nastere). Sarcina complica evolutia diabetului preexistent, iar diabetul reprezinta un factor de risc major pentru fat.
Diabetul zaharat poate fi preexistent sarcinii sau poate sa fie diagnosticat in sarcina (diabet gestational). Consultatia prenatala va trebui sa selecteze acele gravide cu risc crescut sa dezvolte diabet gestational: peste 35 de ani, diabet gestational la sarcina preedenta, nasterea unui copil cu greutate peste 4 kg, un parinte sau o ruda cu diabet tip 2, mama supraponderala, gravida cu ovare micro-polichistice, gravida cu tratament cu corticosteroid. Aceste gravide vor fi supuse screening-ului de diabet gestational prin teste speciale efectuate in timpul sarcinii.
Diabetul afecteaza aproximativ 5% din femeile gravide. 90% din cazuri reprezinta diabet gestational si doar 10% sunt cazuri de diabet asociat cu sarcina.
In sarcina asociata cu diabet sunt importante monitorizarea atenta a mamei si fatului, consilierea si consultul interdisciplinar (medic medicina generala, nutritionist, endocrinolog) si planificarea nasterii.
Trombofiliile au un impact negativ important asupra sarcinii prin risc crescut de avort, moarte intrauterina, hipotrofie fetala, hipertensiune severa, preeclampsie, mortalitate materna si fetala. Sunt suspectate in cazul evenimentelor trombotice survenite la pacienti sub 50 ani tromboze recurente, antecedente familiale, complicatii ale sarcinii, varice, edeme. Tratamentul se stabileste dupa investigatii complexe si se va face strict sub supraveghere medicala.
Citește si: Trombofilia în sarcină: cauze, tipuri, tratament
Prin monitorizarea atenta a sarcinii medicul poate diagnostica din timp sau poate preveni problemele de sanatate ale mamei si ale fatului.
Prevalenta trombozelor venoase a fosrt estimata la 1/1.000-2.000, iar pana la 70% din pacientii diagnosticati cu trombofilie prezinta unul sau mai multe defecte genetice majore.
Citeste si: Cheaguri de sange in timpul sarcinii. Cum le previi?