De ce am nasul infundat in sarcina?

Sursa foto: Norton Healthcare

Greturile, varsaturile, picioarele umflate si durerile de spate sunt simptome caracteristice perioadei de graviditate. Insa putina lume stie ca si nasul infundat este o senzatie destul de frecventa in timpul sarcinii, care ii provoaca un real disconfort femeii gravide.

De ce am nasul infundat in sarcina?

Sarcina este o perioada propice pentru aparitia afectiunilor de tot felul si aceasta din cauza sistemului imunitar modificat al viitoarei mame. Odata cu instalarea sarcinii, organismul femeii trece printr-o serie de transformari, care se manifesta printr-o multitudine de simptome nu tocmai placute.

Congestia nazala, denumita in termeni populari nas infundat, este unul dintre simptomele prezente pe tot parcursul sarcinii, atat in sezonul rece, cat si primavara si chiar vara.

Nasul infundat poate aparea ca simptom al unei afeciuni a cailor aeriene superioare, ca simptom a unei alergii respiratorii sau pur si simplu, fara vreun motiv cert. In general, in sezonul rece, nasul infundat reprezinta un proces inflamator acut al mucoaselor nazale si faringiene, cauza fiind, de cele mai multe ori, virala. Virusul se localizeaza pe mucoasa nasofaringiana si determina edemul si vasodilatatia acesteia, iar simptomul cel mai perceptibil este infundarea nasului, cu sau fara dureri la inghitit.

Daca simptomele sunt insotite de febra, este indicat sa te prezinti la medic, pentru a ti se prescrie tratamentul corespunzator. Nasul infundat poate fi semn al unei alergii respiratorii (in special primavara). Daca stii ca ai antecedente, este recomandat sa te feresti, pe cat este posibil, de toti factorii cu potential alergenic, cu atat mai mult cu cat administrarea de antihistaminice in timpul sarcinii este interzisa de majoritatea specialistilor.

Nasul infundat iti poarte crea probleme chiar fara motiv. Specialistii sunt de parere ca, in timpul sarcinii, nivelul ridicat de estrogen si progesteron faca sa creasca fluxul de sange din toate mucoasele, asadar si cel din mucoasa nazala, care devine mai moale si mai umflata, dandu-ti senzatia de nas infundat. In acest caz nu trebuie sa te ingrijorezi. Trebuie doar sa ai grija sa mentii in camera un nivel optim de umiditate, iar cand nu este posibil poti picura un pic de ser fiziologic sau apa de mare in nara cu probleme.

De asemenea, fii atenta cum iti sufli nasul. Daca incerci sa sapi de senzatia neplacuta suflandu-ti nasul prea des, risti sa te trezesti cu alta problema si anume, sangerarea nazala.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here