Migrena este definita ca o durere intensa de cap, numita, medical, cefalee, cu o durata de 4 pana la 72 de ore, cu caracter repetitiv. Iata ce trebuie sa stii despre migrenele in sarcina.
Migrenele sunt considerate o afectiune si trebuie tratate ca atare. Cu atat mai mult in timpul sarcinii, este foarte important consultul medical de specialitate, deoarece medicul poate recomanda diferite metode care pot atenua cefaleea intensa asociata migrenelor.
Statistic, migrena s-a dovenit a fi unul dintre cele mai importante subiecte dezbatute de medicina acutala, ea intalnindu-se la 1 adult din 10, in special la femei. Din fericire, migrenele apar foarte rar in timpul sarcinii, dar daca totusi sarcina nu te fereste de aceste stariu, in conditia ta nu-ti poti permite sa apelezi la calmante ca sa-ti urusezi suferinta. Nici nu este vorba de o afectiune ce poate trece neobservata, pentru ca migrena este un fenomen complex, ale carui cauze sunt inca destul de putin elucidate.
Tot ce se cunoaste sunt simptomele sub forma unor dureri de cap violente, pulsatile, e vin dintr-o anumita zona a creierului, dureri care sunt la un moment dat atat de puternice incat pot aduce greturi, intoleranta la lumina si zgomote. Dupa aceasta criza, urmeaza o stare de somnolenta si de extenuare. Adesea migrena este insotita de o schimbare de dispozitie, hipersensibilitate, slabiciune, ameteala, voma si vertij. Cel mai adesea, in timpul sarcinii, pe care ai voie sa-l faci este sa strangi din dinti si sa astepti sa treaca.
Si in sarcina migrenele sunt banuite ca au aceleasi cauze si cel mai bun mijloc de prevenire a lor este sa le reperezi si sa le elimini: sa te hidratezi suficient, sa elimini din alimentatie posibilele alimente ce-ti pot provoca dureri de cap, cum sunt branzaturile fermentate, muraturile, ciocolata, fripturile, anumite ceaiuri, nucile, de asemenea sa diminuezi stresul, sa eviti mesele tarzii, anxietatea si mai ales sa nu treaca o zi fara exercitiu fizic si plimbari in aer liber.
In zilele noastre, migrena face obiectul unor consultatii specializate in anumite spitale europene, iar printre cauzele recent identificate ale meoigrenelor se numara: contractiile musculare, stresul, hipertensiunea, absorbtia anumitor elemente, probleme vasculare, anumite variatii hormonale cum se intampla in sarcina, surmenajul de orice tip.
Oricum, la femei se observa mult mai putine migrene in timpul sarcinii. Si, nu in ultimul rand, un rol important in aparitia migrenei il joaca factorii genetici.