In general, singurele vaccinuri care nu se recomanda pentru vaccinarea femeii gravide sunt cele care contin virusuri vii atenuate si aceasta tot datorita unui risc teoretic de transmitere a acestui virus viu atenuat la fat. Iata ce trebuie sa stii despre vaccinarea in sarcina.
Specialistii sustin ca nu exista dovezi ca vaccinurile care contin virusurile ar reprezenta un risc pentru dezvoltarea normala a fatului si ca exista beneficii ale vaccinarii femeii gravide, evident mai mari fata de un risc teoretic existent. Aceasta cu atat mai mult cand vorbim despre o gravida expusa la o boala transmisibila si cand riscul de imbolnavire si de transmitere a bolii la fat este mare.
In situatia in care un astfel de vaccin este administrat unei femei gravide sau in care o femeie vaccinata cu un astfel de vaccin devine gravida in urmatoarele 4 saptamanai, trebuie sa se adreseze medicului specialist pentru evaluarea nivelului de risc pe care il reprezinta vaccinul respectiv pentru buna dezvoltare a fatului.
Utilizarea vaccinurilor care contin virusuri vii atenuate este bine sa fie planificata din timp pentru orice femeie de varsta fertila care isi planifica o viitoare sarcina. Este indicat un screening preconceptional pentru anumite boli transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare, ca de exemplu, rubeola, hepatita B.
Vaccinurile vii nu se administreaza in timpul sarcinii din cauza riscului de aparitie a afectiunii la fat. Cu toate acestea, in cazul in care exista un risc foarte mare de expunere la boala sau daca infectia prezinta risc crescut pentru mama sau fac, vaccinarea cu virus viu (atenuat) este in general recomandata.
Tipuri de imunizari:
- Hepatita A: este un vaccin indicat la femeile cu risc crescut de expunere la virus.
- Hepatita B: este recomandat gravidelor cu risc de infectie
- Gripal inactivat: este recomandat in orice trimestru de sarcina, mai ales in sezonul de gripa.
- Gripa viu atenuat: este contraindicat
- Rujeolic, oreion si rubeola: sunt contraindicate in timpul sarcinii.
- Polio inactivat: trebuie evitat din ratiuni teoretice, dar daca o femeie gravida se afla la risc crescut de a contacta infectia si are nevoie imediata de protectie, vaccinarea poate fi efectuata cu acordul specialistului.
- Polio viu atenuat (oral): este contraindicat in timpul sarcinii.
- Pneumococic: securitatea vaccinului polizaharidic utilizat in primul trimestru de sarcina nu a fost evaluata, dar nou-nascutii din mame vaccinate in timpul sarcinii nu au prezentat probleme de sanatate.
- Diftero-tetanic: este recomandat la femeile nevaccinate in ultimii 10 ani.
- Varicela: este contrindicata in timpul sarcinii cu exceptia unor cazuri speciale (contact cu persoane bolnave) la indicatia medicului.
- BCG: este contraindicat in timpul sarcinii.
- Meningococic: recomandat
- Rabic: recomandat
- Tifoidic: nu exista date.
- Febra galbena: se administreaza numai daca nu se poate amana calatoria intr-o zona endemica.
- Vacinul antigripal se poate efectua in orice moment al sarcinii, dar este recomandat a se efectua la inceputul sezonului rece pentru o protectie eficienta.
- Despre vacinul anti Covid-19 cel mai bine este sa te consulti cu medicul tau.
Citeste si: Cele mai frecvente intrebari despre vaccinuri. Gasiti si raspunsurile!