Cum pregatesti copilul pentru vizita la stomatolog

Imagine de Jenny Friedrichs de la Pixabay

Ca orice parinte pentru care sanatatea copilului este primordiala, cu siguranta ca te gandesti deja la cum va reactiona copilul tau atunci cand il vei duce la stomatolog. In special daca este vorba despre prima sa intalnire cu un specialist in sanatatea dentara. Confortul si deschiderea copilului tau la stomatolog depind, in mare masura, de tine si de lucrurile pe care i le spui acestuia, pentru a-l pregati. Iata cum pregatesti copilul pentru vizita la stomatolog.

Vizita la stomatolog, esentiala din primul an de viata al copilului

Specialistii recomanda ca prima vizita a unui copil la stomatolog sa aiba loc dupa aparitia primului dinte si, cel mai bine, un copil ar trebui sa ajunga la dentist inainte sa implineasca varsta de un an, ca sa poata fi prevenita, in mod eficient, aparitia cariilor dentare.

Acestea se afla printre problemele de sanatate orala care afecteaza aproximativ 3.5 milioarde de persoane, pe plan mondial, arata Organizatia Mondiala a Sanatatii. Mai mult decat atat, datele mai evidentiaza ca intre 20-90% dintre copii de 6 ani au carii dentare, in Europa, Romania nefacand exceptie.

Citeste si: Cariile dentare – cele mai frecvente afectiuni orale la copii

Asadar, vizita la stomatolog, cat mai precoce, are un rol de preventie a cariilor, in viata copilului. Dincolo de rolul tau, ca parinte, in educatia pentru sanatate a copilului tau, pe care este necesar sa il indrumi si sa il ajuti sa capete obiceiuri sanatoase de igiena orala, ai si rolul de informare.

Dr Ramona Hlandan, Clinica Trident

„Sa iti ajuti cat mai bine copilul sa inteleaga motivul vizitei pe care urmeaza sa o faca la stomatolog si sa ii explic, totodata, ce se va intampla acolo este esential, daca vrei ca acesta sa aiba o experienta pozitiva si pe care sa doreasca sa o repete, ulterior, de bunavoie. Este important ca cel mic sa inteleaga ca merge la stomatolog pentru binele sau.”, explica dr. Ramona Hlandan, medic specialist Pedodontie, in cadrul clinicii Trident.

 

Parintele, important in pregatirea copilului pentru vizita la stomatolog

 Dr. Ramona Hlandan afirma ca parintele are un rol de baza in felul in care percepe un copil vizita la stomatolog, precum si in relationarea pe care copilul si medicul o vor construi. Altfel spus, atitudinea copilului fata de obiceiul mersului la dentist precum si fata de anumite tehnici importante precum inhalosedarea, este influentata de abordarea parintilor.

Mai mult, este foarte important si ca parintii sa urmeze sfaturile specialistilor, astfel incat sa poata mijloci mai bine relatia dintre profesionist si copil.

Specialistul sustine ca nicio persoana nu ar trebui sa ajunga la stomatolog doar la urgenta, sau cand apare durerea. Dimpotriva, in stilul de viata al unui adult ar trebui sa intre si controlul de rutina, obicei pe care, ulterior, acesta sa il transfere si copilului.

 In cadrul unui control de rutina, stomatologul va examina fiecare suprafata dentara, modul in care musca un copil, pozitia dintilor pe arcada, tiparul de eruptie a dintilor permanenti precum si obiceiurile de igiena ale pacientilor.

Un astfel de control va ajuta parintii sa ia cele mai potrivite decizii pentru imbunatatirea rutinei de ingrijire a dintilor copiilor si, atunci cand este cazul, vor fi indreptati catre cabinetul unui ortodont. Un asemenea control de rutina ar trebui facut la fiecare sase luni.

Ingrijirea dintilor incepe, insa, chiar de acasa si, pentru ca dintii unui copil sa fie cat mai sanatosi, specialistii arata ca trebuie limitat consumul de alimente dulci, bogate in zahar, care se lipesc pe dinti si provoaca aparitia cariilor. Totodata, copiii trebuie sa dobandeasca obiceiul unei igiene dentare corecte, sub indrumarea atenta a parintilor.

 „Este important ca parintii sa isi invete copiii sa se spele pe dinti, de cel putin doua ori pe zi, ceea ce este valabil si pentru copiii cu dinti de lapte, deoarece acestia sunt foarte importanti si ingrijirea lor nu trebuie neglijata, chiar daca sunt niste dinti temporari. Mai tarziu, prescolarii ar trebui sa inceapa sa foloseasca si alte mijloace de ingrijire orala precum ata dentara si apa de gura.”, precizeaza dr. Hlandan.

 Inainte de vizita la stomatolog

 Cand ii povestesti copilului ce urmeaza sa se intample la stomatolog, incearca sa dai discursului o nota cat mai pozitiva, fara sa vorbesti despre durere, disconfort si fara sa aduci in atentie elemente care ar putea sa sperie copilul.

Pe de alta parte, evita sa adaugi expresii precum „nu o sa te doara” care, desi aparent ajuta, in realitate l-ar putea face pe copil sa se gandeasca la posibilitatea experimentarii durerii, la cabinetul dentistului, ceea ce ar putea sa ii creeze o forma de anxietate nedorita.

Ajuta-l pe copilul tau sa se simta confortabil si cere-i sa te lase sa te uiti la dintii lui, astfel  incat, in momentul in care se va afla la stomatolog, sa fie deja obisnuit cu acest proces.

Deoarece copiii sunt mai activi si plini de energie in prima parte a zilei, este cel mai bine sa incerci sa programezi vizita la stomatolog dimineata. Evita sa mergi la stomatolog cand copilul este deja obosit sau cand ii este foame.

Daca poti, incearca sa ajungi mai devreme la cabinet, pentru a-l lasa pe copil sa se obisnuiasca, sa se joace cu diferite obiecte sau jucarii, la cabinetul pedodontului, si sa se simta in largul lui in noul mediu.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here