Cum ai grija de urechile bebelusului?

Sursa foto: Jonathan Borba, Unsplash

Inca din luna a sasea de viata intrauterina copilul aude vocile din jur, muzica sau diverse zgomote mai puternice. Astfel ca se poate spune ca auzul reprezinta unul dintre simturile fundamentale ale omului, iar alterarea lui poate crea dificultati de adaptare la mediul inconjurator si, mai ales, probleme de comunicare.

Una dintre cauzele care pot afecta calitatea auzului, este reprezentata de dopul de ceara ce se formeaza in interiorul urechii.

Ceara de ureche, cunoscuta si sub denumirea de cerumen, joaca un rol important in pastrarea urechii curate si sanatoase. Glandele ceruminoase din urechi secreta ceara pentru ca aceasta sa retina murdaria, praful si alte particule, care ar putea ajunge pana in urechea internat si provoca probleme.

In mod normal, ceara se acumuleaza, se usuca si se deplaseaza catre partea exterioara a urechii, de unde este eliminata. In acest proces, retine particule ce intra in ureche, le inglobeaza, si le elimina. Cateodata, se acumuleaza mai repede decat poate fi evacuata si devine o problema.

Cum ai grija de urechile bebelusului?

Statisticile in domeniu au aratat faptul ca doi din trei copii cu varste cuprinse intre 0 si 3 ani fac cel putin o data o infectie la urechi. De aceea parintii sunt primii care trebuie sa-si ia cele mai bune metode de precautie pentru evitarea unor astfel de neplaceri.

O infectie la ureche este aproape la fel de neplacuta precum o durere de dinti, mai ales in cazul unui copil mic, iar pentr a evita o asemenea suferinta petnru bebelusul tau, trebuie sa stii cum sa-l ingrijesti. In primul rand ar fi bine sa-l feresti pe cel mic de orice raceala banala. Cand il scoti afara din casa, pune-i mereu o palariuta pe cap pentru a-l apar de vant, curent sau alte intemperii ale vremii.

Experienta celor mai multe dintre mame a aratat faptul ca acele palariute de genul „safari” sunt ideale pentru a-i proteja copilului atat urechile cat si gatul. Evita sa mergi cu copilul in locuri foarte aglomerate si, asigura-te ca nu intra in contact cu persoane care au afectiuni respiratorii.

In timpul baitei, ai mare grija sa nu-i bagi micutului apa in urechi. Cel mai bine, curata-i-le la exterior cu un servetel umed sau cu un material de bumbac inmuiat in apa calduta, iar la interior cu betisoare de urechi speciale pentru bebelus.

Daca vei observa ca cel mic a facut un dop de ceara in ureche, nu incerca sa-l indepartezi tu, fara a avea recomandarea medicului pediatru. Si, foarte important, niciodata nu trebuie sa-i tratezi o afectiune la ureche cu picaturi sau antibiotice, fara prescriptie medicala.

De retinut!

Cerumenul sau ceara de urechi este o secretie fiziologica la nivelul conductului auditiv extern, cu rol in principal antibacterian sau antifungic si lubrijiant. Disparitia sa sau indepartarea excesiva predispun la aparitia otitelor externe.

Ingrijirea urechii bebelusului trebuie facuta zilnic la baita si se refera doar la curatarea tegumentelor pavilionului urechii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here