Sanii incep sa se dezvolte chiar din primele saptamani de sarcina, pregatindu-se astfel pentru functia ce urmeaza sa o indeplineasca dupa nasterea copilului. Deoarece corpul femeii insarcinate se ocupa in mare parte de pregatirea necesara alaptarii, aceasta nu are prea multe de facut in acest sens. Dar iata ce trebuie sa stii si ce presupune pregatirea pentru alaptare in sarcina.
Modificarile aparute la nivelul sanilor sunt adesea si primul indiciu al sarcinii. Datorita modificarilor hormonale (creste cantitatea de estrogeni si progesterone) si cresterii afluxului de sange in zona, sanii devin mai mari si mai sensibili la atingere, si chiar durerosi, in special in regiunea mamelonului. Inca din primul trimestru de sarcina, pielea din jurul mamelonului creste si el. Cresc si glandele Montgomery, situate la nivelul areolei, cu rol in secretia unei substante antiseptic care protejeaza zona impotriva infectiilor. Din trimestrul al doilea de sarcina, sanii incep sa produca un lichid vascos, galbui, numit colostru, care va asigura in primele zile un continut ideal destinat imunizarii bebelusului.
Sustine greutatea sanilor
In timpul sarcinii si al alaptarii, sanii sunt mai grei si mai plini decat in mod obisnuit. De aceea, este necesar sa folosesti un sutien special pentru gravide sau bustiera, care va sprijini cresterea sanilor fara a-i comprima, pastrand forma si marimea intacte, fara disconfort. Sutienul special va preveni atat lasarea sanilor, cauzata de lipsa de sustinere, cat si de aparitia vergeturilor. Daca sanii sunt foarte mari, se recomanda purtarea unui sutien de sustinere special pentru noapte. Recomandate sunt sutienele din fibre naturale, care permit pielii sa respire. Odata cu cresterea bustului, ar fi indicat sa folosesti sutiene de marime potrivita, care sa nu te stranga. De asemenea, ar fi bines a eviti sa dormi pe burta.
Igiena sanilor
Regula de baza in igiena sanilor in timpul sarcinii este pastrarea lor curati in fiecare zi. Astfel, sanii se spala cu apa calda si se maseaza cu un prosop nu foarte moale. Unii specialisti recomanda, ungi regiunea mameloanelor cu o crema cu lanolina, in timp ce alti specialisti sustin ca acest lucrur nu este necesa. Asculta-ti instinctul, consulta-te cu un specialist in care ai incredere, pentru a lua cea mai buna decizie pentru tine!
Mameloanele si regiunea perimamelara nu se spala cu sapun, deoarece sapunul ususca si irita pielea si pot aparea fisuri. De asemenea, folosirea sapunului indeparteaza si substanta naturala cu rol antiseptic produsa de glandele Montgmomery.
La multe femei pe glandele mamare se evidentiaza plexul venos, din cauza circulatiei intense, iar pielea din jurul mameloanelor devine mai inchisa la culoare. Uneori, pentru ca se elimina colostrul, pe mameloane se formeaza o crusta. Este interzisa inlaturarea acesteia cu forta. Din momentul aparitiei secretiei numita colostru se vor utiliza tampoane speciale pentru sani, care se schimba de cateva ori pe zi. Dupa spalare, este bine ca mameloanele sa aiba pentru cateva minute contact cu aerul.
Peste 50% dintre femei se confrunta cu vergeturi la nivelul sanilor. Pentru prevenirea acestora, se recomanda folosirea regulate a unor produse dermatocosmetice inca de la inceputul sarcinii.