Esti plina de entuziasm, radiezi de fericire, razi de bucurie, iar in clipa urmatoare izbucnesti in plans sau esti brusc foarte trista si ingrijorata… De ce ti se intampla toate aceste lucruri in sarcina? De ce ai dese schimbari bruste de dispozitie?
Sa stii ca imaginea cliseistica a unei femei insarcinate care plange in timp ce mananca muraturi si inghetata este cat se poate de reala!
Schimbarile de dispozitie in timpul sarcinii sunt cauzate de o varietate de factori, printre care hormonii cu evolutie rapida, disconfortul fizic al sarcinii si toate acele ingrijorari (atat de firesti!) legate de cat de mult ti se va schimba viata in curand!
Una dintre cauzele majore pentru schimbarile bruste de dispozitie în timpul sarcinii este schimbarea rapida a hormonilor, si anume estrogenul si progesteronul.
Nivelul de estrogen creste în primele 12 saptamani de sarcina de mai mult de 100 de ori. Estrogenul este asociat cu serotonina chimica a creierului, cel pe care il stii drept hormonul „fericirii”. Dezechilibrele si fluctuatiile acestui neurotransmitator pot determina dereglarea emotionala.
Pe de alta parte, se spune ca anxietatea si iritabilitatea, în mod special, sunt asociate cu modificarile de estrogen.
Si nu doar nivelul de estrogenul creste, ci si progesteronul, in special in primele trei luni de sarcina. In timp ce hormonal estrogen este asociat cu energia care te cuprinde, progesteronul este asociat cu relaxarea. Practic progesteronul este cel care ajuta muschii sa se relaxeze, pentru a preveni contractiile uterine premature, dar in acelasi timp acest lucru influenteaza si tractul intestinal (iata de ce multe femei insarcinate au probleme legate de constipatie in aceasta perioada). In plus, aceasta “relaxare” le poate face pe unele femeie sa se simta prea obosite si uneori triste. Si sa nu te mire daca te emotioneaza brusc o reclama vazuta la televizor, si mai mult de atat, incepi sa plangi.
Pe scurt, anxietatea si iritabilitatea vin de la cresterea nivelului de estrogen, oboseala si tristetea- de la progesteron.
Si sa nu crezi ca doar hormonii sunt cei care declanseaza schimbari de dispozitie în timpul sarcinii. Disconfortul sarcinii poate provoca si suferinta emotionala. Spre exemplu, „greturile de dimineata” afecteaza pana la 70% dintre femeile însarcinate. Sentimentele de greata si, uneori, varsaturile pot fi declansate de cele mai mici senzatii de foame sau chiar de mirosul de mancare gatita. Simturile unei femei însarcinate sunt mult mai sensibile, asa ca e destul de probabil sa te deranjeze orice miros de mancare venit de la vecini.
Si oboseala este un alt simptom adus de sarcina care iti poate aduce schimbari bruste de dispozitie. Dar si schimbarile fizice pe care le observi si cu care la inceput s-ar putea sa nu te simti prea confortabil (iei in greutate, corpul se modifica).
Ultimul trimestru mai aduce si alti factori care iti pot declansa schimbarile de dispozitie, si anume, oboseala si dificultatea de a te odihni noaptea (e tot mai greu sa-ti gasesti o pozitie comoda in care sa dormi, chiar daca esti inconjurata de perne), dar si ingrijorarile legate de nasterea care urmeaza, de pregatirea ta emotionala de a fi mama si de a avea noi responsabilitati.
Traducere si adaptare de pe verywellfamily.com
[…] Source link […]