Am nascut un copil si am capatat o noua ”identitate”, de MAMA

Imagine de serrano1004 de la Pixabay

Probabil ai tot auzit de la multe proaspete mamici ca atunci cand au nascut cumva parca si-au pierdut propria identitate. Pe langa lipsa somnului, toate acele sarcini de a-ti ingriji bebelusul, stari mixte simtite in primele saptamani (sau chiar luni) de dupa nastere, sanii umflati si durerosi, senzatia ca nu ai timp de nimic, se mai adauga si acel sentiment ca ti-ai pierdut propria identitate. Iti voi explica mai jos la ce ma refer.

In esenta, ceea ce vreau sa-ti spun – daca esti o proaspata mama – este foarte posibil ca si tu sa treci prin aceasta etapa si sa intelegi ceea ce am invatat pe propria-mi piele: am nascut un copil si am capatat o noua identitate, de MAMA.

Imi amintesc ca atunci cand eram insarcinata, in discutiile pe care le aveam cu sotul meu eram destul de increzatori ca bebelusul nu ne va schimba fundmental rutina, ci ca se va “incadra”, se va “conforma” cu vietile noastre (da, inca mai aud viitori parinti sperand sau sustinand ca exact asa se va intampla…).

Nici cand mama a incercat sa-mi explice (sa ma avertizeze!) ca lucrurile se vor schimba odata cu aparitia bebelusului si ca aceste schimbari sunt inevitabile, recunosc ca nu am luat-o prea in serios. Mi-am zis ca “eh, e din <alta generatie>, ca acum lucrurile sunt diferite”. Eram convinsa ca voi putea continua in acelasi fel sa cresc in cariera, voi avea vacantele dorite (si dese!), voi avea tricouri albe curate si nesifonate, iar bebelusul meu va fi perfect.

Acum voi spun asa: o sa o ascult mai des pe mama!

In ziua in care s-a nascut fiica mea, viata mea s-a schimbat total. Toate erau cam la 180 de grade de ceea ce stiam eu pana atunci.

Da, femeile insarcinate invata despre alaptare, despre mastita, despre somn fragmentar, despre colici si tot asa, dar atunci cand stai asezata la orele antenatale, alaturi de alte gravide si iti povesteste cineva despre cum va fi cu bebelusul, toate acele informatii par asa… cuvinte. Crezi ca este vorba despre mici inconveniente pe care nici nu le vei baga de seama atunci cand vei avea bebelusul in brate. Bine, poate chiar sunt mame pentru care maternitatea este chair foarte simpla si chiar este vorba despre “inconveniente nesemnificative”… Dar stiu ca sunt mame (ca si mine!) pentru care toate aceste schibmari au fost ditamai provocarile pentru care nu am fost suficient de pregatita!

M-am simtit singura la inceput, extenuata, nervoasa din cauza hormonilor, ma indoiam de abilitatile mele de mama, eram destul de critica, in ceea ce ma privea. Imi era dor de prietenii mei. Imi era dor sa fac sport. Imi era dor sa stau asezata si sa mananc linistita cu furculita si cutitul. Imi era dor chair si de seriviciul meu.

Parca peste noapte m-am transformat dintr-o femeie de succes, isteata, carei ii placea sa se distreze, sa calatoreasca, care era stapana pe orice situatie….intr-o femeie extrem de emotiva si panicoasa, pe nume <mama>, carei ii trebuia mult timp sa se pregateasca pentru o simpla plimbare de 20 de minute cu caruciorul prin parc. Si care era incapabila sa mai inceapa o conversatie altfel decat “fiica mea…” sau “am dormit doar…”. Primele luni cu bebelusul au trecut si am inceput sa-mi mai revin, sa caut momente in timpul zilei pe care sa mi le dedic mie, cautarii a ceva din vechea mea identitate.

Acum s-ar putea sa sune cam ciudat, dar adevarul este ca mi-am dat seama ca nu mi-am pierdut identitatea dinainte, ci am capatat una noua, de mama. (Femeia de odinioara exista, doar ca a avut nevoie de unele ajustari, pentru ca acum e MAMA).

Am invatat sa fiu mai rabdatoare.

Sa imi ofer timp si pentru propriile ganduri si pasiuni.

Acum pot sa spun ca ma accept cu adevarat si imi accept greselile si emotiile.

Am invatat sa ma bucur mai mult de o ceasca de cafea (bauta calda!), de un dus facut in liniste, de un pahar de vin cu un prieten drag.

Mi-am facut prieteni noi (de fapt, mai mult prietene-mame!)

Si da, am inteles cat de mult m-am schimbat de cand am capatat aceasta noua identitate, de mama, si vreau sa le spun si altor mame acest lucru.

Draga mea, nu doar nasti un copil, ci inveti sa devii mama, capeti o noua identitate, accepti un nou rol, o noua provocare. Si in ciuda a ce incearca sa-ti insufle societatea, aceasta schimbare nu se intampla peste noapte – chiar ai nevoie de timp sa te adaptezi, sa inveti si sa imbratisezi aceasta noua identitate, de mama.

Traducere si adaptare de pe mother.ly

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here