Iti privesti bebelusul si observi cum se uita la tine, iti examineaza fata, parul, iti urmareste miscarile, poate chiar iti si zambeste, si te intrebi atunci: “Oare la ce se gandeste bebelusul?”, “Oare stie ca suntem parintii lui?”, “Isi stie numele?”.
Oare reuseste sa faca bebelusul diferenta atunci cand este mama sau tata in fata lui?
Un bebelus de 3 luni stie sa distinga intre pozele cu fete de barbati si femei, spune Paul C. Quinn, profesor in psihologie de la Universitatea Delaware, din Newark, scrie mother.ly. Studiile lui au aratat ca bebelusii prefera pozele cu femei, daca ingrijitorul primar ii este mama, si pozele cu barbati, daca ingrijitorul primar este tatal lui. “Ceea ce este cu adevarat interesant este ca preferinta pentru un anumit gen nu este <pre-programat>, ci invatat din experienta” a explicat profesorul in psihologie.
Bebelusul isi stie numele?
In jurul varstei de 5-6 luni bebelusul isi poate recunoaste numele si poate raspunde atunci cand il rostesti. Pana atunci insa, orice alint, orice cuvant dulce ii spui s-ar putea sa nu inteleaga, ca este vorba despre el, ca lui i te adresezi. In schimb, “pe la 2-3 luni, bebelusul iti va raspunde intr-un fel sau altul atunci cand iti va vedea fata sau iti va auzi vocea, nu neaparat ce cuvinte ii spui” spune dr. Margaret Hostetter, de la Departamentul de Pediatrie din cadrul Universitatii Yale de Medicina. “In urmatoarele luni vei observa ca bebelusul isi intoarce capul sau te cauta cu privirea atunci cand iti aude vocea. Pe la 6 luni bebelusul va fi capabil sa distinga silabele numelui lui, dar nu va intelege exact ce inseamna acest lucru” a explicat dr. Hosteter.
Bebelusul meu gandeste? La ce se gandeste?
Sute de ani in urma psihologii ar fi spus despre creierul bebelusului ca este “un amestec de confuzie”, dar in prezent specialistii sunt mult mai generosi. Ideea generala cu care sunt toti expertii de acord este ca bebelusii gandesc tot timpul, fiind ocupati sa inteleaga lumea inconjuratoare chiar din clipa in care se nasc. “Bebelusii sunt mici exploratori” spune Sue Hespos, psiholog cognitiv de la Universitatea Northwestern din Illinois. “Ei culeg informatiile despre ceea ce ii inconjoara si sunt fenomenali la preluare de patterne”. De asemenea, specialistii au descoperit ca bebelusii isi mentin atentia pe o perioada de timp mult mai indelungata daca observa un fenomen neasteptat sau nou pentru ei. De exemplu, daca legeni o cutie in fata lui, in loc sa o pui pe un raft unde sa stea nemiscata, asa cum ai mai facut in trecut, vei observa ca bebelusul este mult mai intresat de acea cutie si de ce face ea. “Bebelusii nu sunt preocupati de probleme filozofice, dar se gandesc foarte mult despre cum functioneaza si interactioneaza lucrurile din jurul lor” explica psihologul citat anterior.