Cinci idei pentru a optimiza bugetul familiei pe perioada coronacrizei

Putini dintre noi isi imaginau la inceput de 2020 ca in doar 3 luni viata noastra se va schimba radical. Noul coronavirus ne afecteaza viata sociala, modul in care muncim, dar si bugetul familiei. Multe familii si-au vazut in aceasta perioada veniturile reduse, intr-o masura mai mare sau mai mica.

Chiar daca veniturile nu ne-au fost afectate, privim cu ingrijorare catre perioada urmatoare. Ne facem griji pentru sanatatea noastra, dar si pentru modul in care va evolua situatia economica si cel in care vom fi afectati de aceasta evolutie.

Unul dintre lucrurile pe care il putem face in aceasta perioada de nesiguranta este sa optimizam bugetul familiei. Iata cinci idei care speram sa iti fie de folos in aceasta privinta.

  1. Fa-ti un plan pentru urmatoarele luni

E greu sa ne facem planuri in perioadele de incertitudine, dar lipsa lor ne poate costa destul de mult. Asa ca nu e deloc o idee rea sa petreci cateva ore linistite, la o cafea, impreuna cu partenerul sau partenera de viata, pentru a analiza situatia financiara a familiei si perspectivele pe care le aveti.

In functie de aceasta analiza, te poti gandi la eventuale solutii financiare de back-up. Acestea ar putea insemna cautarea de solutii noi daca unul dintre joburi ar putea fi in pericol, de exemplu. Sau reducerea cheltuielilor. Cum parcurgem o criza medicala provocata de o pandemie, planul ar trebui sa includa si o serie de masuri pe care le puteti lua ca familie, pentru a reduce riscul contactarii noului coronavirus.

De la distantarea sociala si pana la procurarea unor masti sau consultarea medicului de familie pentru cateva recomandari pentru intarirea imunitatii, sunt multe lucruri pe care le poti face in aceasta perioada pentru propria siguranta. Indiferent de eventualele dificultati economice, daca suntem sanatosi le vom parcurge mult mai usor.

2. Analizeaza veniturile familiei si stabilitatea acestora

Ideal ar fi ca sursele de venit ale familiei sa fie sigure si pe perioada coronacrizei. Avantajati sunt cei care pot desfasura activitatea online: aceasta permite distantarea sociala, iar veniturile ar putea ramane aceleasi, daca activitatea companiei se mentine.

Daca unul sau ambele venituri ar putea avea de suferit, nu ar fi deloc rau sa te gandesti la reducerea cheltuielilor. Un al doilea job e dificil de gasit in aceasta perioada, dar nu imposibil.

3. Un fond de rezerva e necesar, mai ales pentru familiile cu copii

Varianta ideala este cea in care ai economisit deja ceva bani pentru perioadele de scadere economica, asa cum este cea pe care o parcurgem momentan. Specialistii recomanda o suma suficienta pentru a acoperi cheltuielile familiei pentru trei pana la sase luni. In acest interval vei putea gasi o solutie, chiar si in perioadele financiare dificile.

Daca nu ai acest fond de rezerva, poti profita de aceasta perioada in care miscarea este semnificativ restrictionata pentru a economisi in conditii avantajoase si flexibile. In conditiile in care stam mai mult in casa, ne putem rezuma la cheltuielile esentiale. Banii alocati iesirilor in oras, hainelor, transportului sau chiar vacantelor pot merge catre acest fond de rezerva atat de important pentru fiecare familie.

4. E un imprumut bancar nou oportun in aceasta perioada?

Doar tu si familia ta puteti decide daca veti accesa un imprumut bancar in aceasta perioada. Oricat de prudenti am fi, apar uneori situatii in care avem nevoie de imprumuturi rapide.

E bine insa sa fiti prudenti si sa cautati variantele cele mai bune. Daca poti evita un credit, imprumutandu-te la rude sau prieteni sau chiar reducand cheltuielile, e o idee buna sa o faci. Daca acest lucru nu este posibil, orienteaza-te catre bancile care acorda imprumuturi online si au conditii de creditare avantajoase. Siguranta si sanatatea noastra raman pe primul plan, mai ales in perioadele de pandemie. Bancile s-au adaptat acestui aspect si ofera posibilitatea accesarii de credite online pentru clienti.

5. Poti obtine sprijin din partea statului in aceasta perioada?

Somajul tehnic este cea mai frecventa modalitate de sprijin a statului pentru persoanele fizice. Intereseaza-te insa si de celelalte modalitati de sustinere. In contextul pandemiei de COVID-19, persoanele fizice autorizate, profesiile liberale, Intreprinderile Individuale sau Intreprinderile Familiale, dar si persoanele care obtin venituri din drepturi de autor, pot beneficia de o indemnizatie pe perioada in care isi intrerup activitatea. IMM-urile beneficiaza si ele de un program guvernamental de sprijin, constand intr-un imprumut bancar in conditii foarte avantajoase.

Asadar: e bine sa ne facem un plan, analizand veniturile si propriile cheltuieli, sa gasim resurse pentru o plasa de siguranta si sa ne gandim la eventualul sprijin pe care il putem primi din partea statului sau a companiei in care lucram, in cazul in care neprevazutul apare. Vom infrunta, in acest fel, mai pregatiti criza economica prognozata de specialisti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here