Despre beneficiile alaptarii au scris multi si cu siguranta vor mai scrie. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda sa-ti alaptezi copilul. De fapt, toata lumea recomanda, si pe buna dreptate. Dar ce se intampla atunci cand presiunea de a alapta cu care se confrunta mama este mult prea mare? Pentru ca uneori in ciuda a tuturor lucrurilor pe care le faci, exista factori care fac ca procesul de alaptare sa fie inimaginabil de dificil sau poate chiar imposibil.
Sunt o sustinatoare a alaptarii si voi fi in continuare, dar in acelasi timp voi pleda pentru ca fiecare mama sa decida daca poate (si cat poate) sa alapteze, fara ca sa fie blamata de ceilalti. Aceasta presiune exagerata de a alapta bebelusul este daunatoare pentru sanatatea mintala a mamei. Un bebelus are nevoie de o mama sanatoasa, fizic si mental, in primul rand, ca sa poata fi ingrijit cum trebuie.
Am citit si despre ce a scris dr Stephanie Liu – de la Departamentul de Medicina Familiei din cadrul Universitatii din Alberta- , care de-a lungul anilor le-a recomandat tuturor pacientelor sale sa alapteze, le-a explica beneficiile, atat pentru copil, cat si pentru mama. Dar in momentul in care a devenit mama a experiementat pe propria piele cat de dificil poate fi uneori sa alaptezi, si mai ales, cat de mare este presiunea pe care a simtit-o din partea celorlalti. “In primele doua saptamani am suplimentat cu lapte formula, iar din cauza acesta am experimentat multa vinovatie, crezand ca nu fac ceea ce e mai bine pentru Madi, copilul meu” a scris dr Liu in The Conversation.
Si nu este singura mama in aceasta situatie. In revista “Nursing for Women’s Health” (Alaptarea, pentru sanatatea femeii) se explica destul de clar ca “presiunea psihologica pe care o au proaspetele mame de a alapta exclusiv poate fi un factor care ar contribui la depresia postnatala in cazul celor care nu reusesc sa alapteze sau care folosesc si formula”.
De curand am citit, ca si Colegiul American de Obstetricieni si Ginecologi (ACOG) recomanda ca mamele sa alapteze exclusiv in primele sase luni, dar tot ACOG sustine ca “fiecare mama trebuie sa decida daca alapteaza exclusiv, daca suplimenteaza cu formula sau daca laptele formula este varianta optima atat pentru ea, cat si pentru copil”, scrie mother.ly.
Autor: Inga Stoian