Sa recunoastem, Sarbatorile noastre de iarna inseamna, din punct de vedere culinar, abundenta, preaplin, blesug, cozonacul din 50 de oua facut de bunica, girlandele impresionante de carnati facuti la tara, carnuri mustind de senzuale grasimute, tobe uriase, metri de sorici crocant, borduri de jumari, ligheane cu fumaturi, burti teribil de multumite si…iar o luam de la capat, la o alta masa festiva, pentru ca avem atatea rude si atatia prieteni care s-au pregatit din timp pentru aceste sarbatori, nu-i asa? Doamne, cat ne mai place sa mancam!
Citeste si: Retete de sarbatori: Bauturi festive de iarna (pentru parinti!)
Dar lasand la o parte aceste savuroase exagerari, atunci cand ne gandim la Craciun, cumva ti se activeaza anumite amintiri…
Se spune ca mirosul este simtul care pastreaza cel mai mult amintirile. Simtul olfactiv este cel care ne poate purta cu gandul, cu usurinta, ani sau poate chiar decenii in urma. Tu iti amintesti a ce mirosea Craciunul copilariei tale?
Dar in prezent, Craciunul din casa voastra, a ce miroase?
Pentru multi dintre noi, sarbatoarea Craciunului este cea mai frumoasa sarbatoare a anului. Nimic nu se compara cu magia care inconjoara aceasta perioada, invaluita de parfumul cozonacilor proaspeti, de aroma mirodeniilor, atunci cand bem (o cana de vin fiert sau o ciocolata calda), de sarmalele aburinde pe plita sau de aromele inconfundabile ale fripturii la cuptor, ca sa nu mai vorbim de bucuria copiilor atunci cand Mosul le lasa sub bradut jucariile la care au visat tot anul. Este o perioada in care cu totii ne simtim copii si vrem sa fim rasfatati.
Mirodeniile aduc Magia Craciunului?
Scortisoara, cuisoarele, anasonul stelat, cardamomul si nucsoara sunt doar cateva dintre mirodeniile care nu ar trebui sa lipseasca din camara ta in decembrie. Pe langa aromele deosebite pe care le confera retetelor, ele sunt cunoscute, inca din Antichitate, si pentru efectele lor curative, intarind organismul in aceasta perioada rece a anului. Lasa-ti imaginatia sa zburde si rasplata va veni din zambetul si aprecierea celor dragi, atunci cand se vor aduna in jurul mesei si vor gusta mancarurile pe care le-ai pregatit. Adauga-i fripturii traditionale de porc cateva flori de anason stelat sau cateva cuisoare, imbogateste aroma carnatilor de casa cu paprika iute afumata si da-le cozonacii cu cateva fire de sofran pur!
Pentru vin fiert adauga scortisoara, cuisoare, cardamom si alte arome inconfundabile, la amestecul pentru carnati, ce zici de paprika iute afumata, iar la amestecul pentru sarmale, piper negru, cimbru sau ceapa macinata.
Fie ca mirosul de „acasa”, mirosul celor dragi, de portocale, de brad, si de toate acele mirodenii din camara, sa-ti umple sufletul de amintiri frumoase.
Sa ai un Craciun Magic! Iar casa voastra sa miroasa in acest an… A FERICIRE!
Cu drag,
Echipa Superbebe