Pneumonia la copii: cauze, simptome, tratament. Dar mai ales, preventie!

 Astazi, 12 noiembrie 2020, de Ziua Mondiala a Luptei impotriva Pneumoniei, Superbebe doreste sa atentioneze asupra faptului ca pneumonia poate fi prevenita, dar si tratata. Adreseaza-te imediat medicului, atunci cand suspectezi ca puiul tau are urmatoarele simptome!

Pneumonia reprezinta una dintre principalele cauze ale mortalitatii infantile la nivel mondial, potrivit OMS. 16% din totalul deceselor copiilor sub 5 ani sunt din cauza acestei afectiuni.

Citeste si: 3 mituri despre medicamente, raceli si gripa la copii

Ce este pneumonia?

Pneumonia este o afectiune caracterizata prin inflamarea tesutului plamanilor, fiind cauzata fie de virusi, fie de bacterii. Poate fi afectat unul dintre plamani sau chiar ambii, iar in cele mai multe situatii pneumonia apare dupa ce copilul a avut o alta infectie respiratorie.

Citeste si: Cum poti intari imunitatea copilului de 1-3 ani prin alimentatie

La ce sa fii atent?

Urmareste simptomele de mai jos si tine cont de faptul ca lucrurile devin cu atat mai complicate cu cat copilul este mai mic (deosebit de vulnerabili sunt bebelusii sub 6 luni!).

  • Respiratie ingreunata, rapida, zgomotoasa
  • Tuse
  • Febra
  • Refuzul alimentatiei, varsaturi, iritabilitate
  • Letargie (foarte somnoros, greu de trezit)

Atentie! Bebelusul poate inhala mancare si astfel poate face pneumonie de aspiratie.

Cum tratezi?

Adreseaza-te imediat medicului atunci cand suspectezi ca bebelusul/copilul tau are simptomele descrie mai sus!  In functie de varsta, de starea si de tipul te pneumonie, copilul va urma tratamentul fie la spital, fie acasa, dupa ce vor fi facute analizele si investigatiile indicate de medic.

Este important sa finalizezi intregul curs de tratament si sa anunti medicul daca situatia nu se amelioreaza in primele 48 de ore dupa inceperea medicatiei!

Cum sa previi?

Prin imunizare (vaccinare), de asemenea prin evitarea contacului cu persoane infectate, prin evitarea fumatului in preajma copilului, aerisirea frecventa a locuintei, evitarea spatiilor/zonelor care ar reprezenta mediu infectios.

S-ar putea sa te intereseze si: Cum crestem imunitatea copilului cu ajutorul gemoterapiei?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here