Din ce in ce mai multi romani sunt preocupati de finantele personale, pe masura ce inteleg cat de importanta este planificarea bugetului personal. Ne dorim sa castigam cat mai bine, dar in acelasi timp si sa administram cat mai bine veniturile pe care le avem si chiar sa le sporim, prin investitii.
Notiuni ca bugetul familiei, monitorizarea cheltuielilor pentru ca acestea sa nu depaseasca veniturile pe care le avem, un plan de economisire si investitii pe termen lung nu mai sunt demult straine multora dintre noi.
Exista insa un regret pe care il avem atunci cand ajungem sa intelegem ca planificarea resurselor financiare este atat de importanta pentru orice familie. Ne dorim sa fi stiut toate acestea mai demult, din copilarie eventual. Ce pacat ca am invatat atat de putine de la parintii nostri despre bani si deloc de la scoala.
Partea buna este ca putem sa ii ajutam pe copiii nostri sa inteleaga mai bine bine planificarea finantelor personale, inca de la varste mici.
Educatia prin exemplu, cea mai importanta
Suntem siguri ca ai observat si tu ca cel mai adesea copilul face ceea ce vede la tine si nu ceea ce ii spui! Nu poti sa explici unui copil ca cel mai sanatos este sa manance pui preparat la abur cu broccoli, in timp ce tu te servesti linistit cu o punga de chipsuri.
La fel este si cu educatia financiara.
Copilul va face ceea ce vede la parinti. Nu poti sa ii explici cat de important este sa nu isi cheltuiasca toti banii din pusculita, daca tu nu reusesti sa te descurci de la salariu la salariu. Asa ca e bine sa oferi un exemplu cat mai bun pe care, cel mai probabil, si acesta il va urma.
In functie de varsta pe care o are, poti si sa ii explici sau sa ii oferi mici lectii despre bani si cum sunt acestia castigati si utilizati.
- Parintii muncesc pentru bani, iar acestia sunt o resursa limitata
Una dintre impresiile pe care le au deseori cei mici este ca banii sunt nelimitati si pot avea cate jucarii isi doresc, pentru care parintii lor vor plati cu placere.
In timp ce tu decizi cate jucarii are copilul tau, nu e deloc rau ca cel mic sa inteleaga ca acestea au fost platite cu bani pentru care mami si tati merg zi de zi la serviciu. Cand este un pic mai mare, poti introduce notiunea de buget si ii poti explica faptul ca in anumite zile nu aveti un buget alocat pentru dulciuri sau pentru jucarii.
- Cum facem diferenta dintre nevoi si dorinte?
Este unul dintre lucrurile pe care cel mic e important sa le inteleaga si o lectie pe care o va lua cu el atunci cand va fi mai mare. Avem nevoie de apa si mancare, de adapost si de haine.
Dulciurile insa, la fel si hainele scumpe sau prea multe, jucariile si alte lucruri pe care el si le doreste, nu sunt neaparat necesare. Spunem „da” si dorintelor uneori, dar totul in functie de bugetul pe care il avem si nu inainte de a bifa nevoile.
Pentru a-l ajuta sa inteleaga mai bine aceste aspecte, il poti implica in realizarea listei de cumparaturi. Trecem pe lista in primul rand ceea ce avem nevoie – dar putem adauga, saptamanal, si cateva lucruri pe care ni le dorim. Ii poti oferi chiar lui un mic buget pentru ceea ce isi doreste.
Aceasta este o metoda foarte buna si pentru a-l obisnui pe cel mic sa aleaga si sa nu adauge in cos tot ceea ce vrea, punandu-ne intr-o situatie stanjenitoare la casa, cand va fi si foarte suparat ca nu am cedat dorintelor lui.
- Banii de buzunar. Cum ii repartizam
Putem decide ca, de la o anumita varsta sau cu anumite ocazii, sa oferim copilului o mica suma de bani pe care sa o gestioneze singur. Multe persoane sunt de parere ca l-am putea invata si cum sa repartizeze acesti bani.
Un procent din ei ar putea merge catre donatii, catre a ajuta alti copii care nu au aceleasi posibilitati. Il inveti astfel lectia bunatatii si a responsabilitatii pentru cei din jur, una esentiala pentru mai tarziu.
- Ce instrumente financiare avem la dispozitie?
Discutia despre instrumente financiare poate incepe imediat ce acesta este suficient de mare pentru a face diverse calcule sau a intelege notiunea de dobanda, de imprumut sau credit bancar, de card sau rate.
In acel moment, el poate participa la diverse discutii ale familiei, intelegand modul in care repartizam bugetul sau cum prioritizam cheltuielile.
Ii poti explica importanta achitarii fiecarei facturi, dar si a ratelor la creditul cu ipoteca accesat, sau prudenta cu care trebuie abordate creditele de consum – e bine sa ne gandim, atunci cand le accesam, la propriile nevoi sau dorinte.
Cand creste, ii poti explica diferenta dintre un card de credit si un card de debit, dintre un credit ipotecar si unul de nevoi personale, cum se calculeaza o dobanda sau chiar care este randamentul diverselor investitii (dar si riscul acestora!).
Toate aceste notiuni de educatie financiara, introduse pe rand, pe masura ce creste si le poate intelege, il vor ajuta sa devina un adult responsabil, care sa stie sa isi gestioneze in mod eficient banii.