Stigma copiilor cu epilepsie

,,Un popor il cunosti dupa cum isi educa copiii si cum isi ingrijeste bunicii”, este de parere dr. Bogdan Florea, medic primar neurolog, initiatorul proiectului Telemedicina in Epilepsie. Medicul vorbeste deschis despre stigma copiilor cu epilepsie si indeamna parintii, educatorii, ceilalti copii care sunt sanatosi, societatea la toleranta.

Copiii sunt intoleranti, asa sunt copiii. Daca unul dintre copiii de la gradinita sau de la scoala are ochelari, ceilalti rad de el si ii spun biciclistul, daca altul are urechea un pic deformata, automat este etichetat clapaugul. Vestea buna este ca cei mici pot deveni mult mai toleranti daca li s-ar explica anumite lucruri, inclusiv epilepsia.

,,Copiii trebuie sa inteleaga ca cineva din clasa sau din grupa, ca oricare dintre noi poate avea oricand o criza de epilepsie. O persoana nu trebuie sa fie judecata pentru ca face o criza de doua minute la fiecare 6 luni”, a spus dr. Bogdan Florea, medic neurolog.

Potrivit initiatorului Telemedicinei in Epilepsie, epilepsia nu este o eticheta psihiatrica, nu este voodoo, nu este blestem, nu e ceva contagios. Oricare din noi poate sa faca aceasta boala, de aceea trebuie sa stii ajuti si sa respecti acesti bolnavi. In ceea ce-i priveste pe parinti, acestia nu trebuie sa insufle copiilor intoleranta fata de copiii cu epilepsie.

,,Din pacate, am vazut copii cu epilepsie care au fost mutati din clasa pentru ca deranjau clasa. Sigur ca in momentul in care incep tratamentul, reactiile adverse sau efectele secundare ale medicamentelor apar. Copilul nu mai este atat de atent, e mai somnolent, doarme mai mult. Ii scade capacitatea de concentrare, atentia, se ingrasa, ii apar cosuri pe fata”, descrie dr. Florea, subliniind ca si copilul cu epilepsie are dreptul la o viata normala.

Urmareste intreg materialul video aici

Autor: Alexandra Manaila

Vezi si Cum reactioneaza parintii cand copiii sunt diagnosticati cu epilepsie

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here