Sindromul “Burn-out” printre mame este cat se poate de real!

Daca esti una dintre acele persoane care s-a confruntat cu oboseala cronica, cu Sindromul Burn-out la job, atunci intelegi foarte bine despre ce este vorba si cat de periculos si neplacut este. De curand insa Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat ca exista un fenomen tot mai raspandit de oboseala cronica printre mame. Iar sindromul “Burn-out” printre mame este cat se poate de real!

Citeste si: Sa fii mama inseamna sa ai doua joburi si jumatate

Potrivit clasificarii internationale a bolilor, sindromul burn-out este o afectiune cu care se confrunta aproximativ 40% dintre angajatii din SUA, scrie mother.ly, si mai mult de atat, aceasta boala are un efect negativ si asupra apropiatilor acestor persoane.

Conform OMS, Sindormul Burn-out este descris astfel: “sentimente de epuizare si neputinta”, “sentimente negative legate de sarcinile pe care le are de facut”, “reducere a eficientei profesionale” etc.

Citeste si: In atentia unei mame de bebelus! Stiu ca noptile sunt lungi

Iar in cazul mamelor toate acestea se pot aplica, fara urma de indoiala. Dezechilibrul dintre volumul de munca si orice activitati simple care tin de viata (si ingrijirea!) personala, un program dezorganizat, perceptia ca potentialul tau profesional este extrem de limitat etc, toate acestea contribuie la aceasta oboseala cronica la mame, de aceea, tot mai multe mame sufera de Burn-out.

Multe mame care lucreaza lupta incontinuu cu nevoia de a gasi un anumit echilibru intre sfera muncii si sectorul familiei, in plus mamele din prezent au tendinta de a petrece mai mult timp cu copiii spre deosebire de mamele din generatiile anterioare.

Un studiu din 2017, publicat in revista “Frontiers in Psychology”, a aratat ca aproape 13% dintre parinti se confrunta cu sindromul Burn-out si experimenteaza aceleasi sentimente pe care le pot simti si la Burn-out-ul din sectorul profesional: epuizare, insatisfactie, iar toate acestea au un impact negativ si asupra celor apropiati.

Burn-out-ul parental este totusi diferit de cel profesional sau de depresiile pre si postnatale, pentru ca nu este vorba despre “depresie” sau despre faptul ca urasti ceea ce faci. Burn-out-ul parental apare ca rezultat a supraincarcarii si a lipsei de suport din partea societatii.

Citeste si: 44 de zile de nesomn in primul an cu bebelusul!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here