Cate bunatati pentru copii poti face din dovleac, ingredientul special al toamnei!

Dovleacul nu este doar pentru Halloween, ci este potrivit pentru nenumarate retete culinare destinate pofticiosilor, in special copiilor. Acest fruct, numit dovleac, este bogat in vitamine si minerale, avand un continut scazut in calorii si este o sursa importanta de betacaroten, un compus pe care organismul nostru il va converti in vitamina A.

Iata ce poti prepara bun pentru intreaga familie!

Paine din dovleac cu crema de branza (un fel de chec)

Ingrediente crema de branza (umplutura):

  • 1 pachet crema de branza
  • ½ ceasca cu zahar
  • 1 lingura cu faina
  • 1 ou
  • 1 lingura cu coaja de portocala rasa fin

Ingrediente pentru chec:

  • 2/3 cesti cu faina
  • 1 lingurita cu praf de copt
  • ½ lingurita sare
  • 1 lingurita cu scortisoara
  • ¼ lingurita cu ghimbir
  • ¼ lingurita cu nucsoara
  • 1 ceasca cu piure din dovleac
  • ½ ceasca cu ulei (vegetal)
  • 2 oua
  • ½ ceasca cu zahar
  • Optional: 1 ceasca cu nuci macinate

Mod de preparare:

Preincalzeste cuptorul la 165 grade Celsius. Tapeteaza cu faina doua tavi. Pentru umplutura, amesteca intr-un bol crema de branza, zaharul, faina, oul si coaja de portocala. Mixeaza-le pana devin un tot unitar cremos!

Citeste si Retete de mic dejun pentru copiii pofticiosi, fara cereale cu lapte

In alt bol, pune faina, praful de copt, sarea, scortisoara, ghimbirul. In alt bol, pune ouale, uleiul vegetal, piureul de dovleac si zaharul, amestecandu-le foarte bine.

Adauga peste aluat din faina, bolul acesta din urma, apoi amesteca-le bine. Poti adauga si nucile macinate, optional.

Imparte intreaga compozitie in cele doua tavi de chec. Atentie, umple doar o singura foaie in tava, apoi adauga umplutura (primul bol), apoi acopera cu o alta foaie de aluat.

Coace tavile cu chec intre 60 si 70 de minute si verifica daca s-a facut in interior punand o scobitoare in mijloc.

Lasa-le sa se raceasca timp de 10 minute, apoi serveste-le fie ca atare, fie cu gem sau dulceata!

Smoothie din dovleac

Ingrediente:

  • 1 ceasca cu iaurt grecesc
  • 1 ceasca cu piure din dovleac
  • 1 ceasca cu lapte de migdale
  • 1 banana inghetata (sau nu)
  • Miere pentru gust
  • Putina nucsoara pentru aroma

Mod de preparare:

Adauga toate ingredientele intr-un blender si mixeaza-le pana cand devin o bautura cremoasa!

Paste cu dovleac si carnaciori

Ingrediente:

  • Paste sau spaghete (de care doresti)
  • Ciuperci
  • Carnaciori
  • 1 ceapa
  • Cativa catei de usturoi
  • 1 conserva dovleac
  • ¼ lingurita cu sare
  • ¼ lingurita cu piper
  • ¼ ceasca cu parmezan ras
  • Patrunjel (optional)

Mod de preparare

Fierbe pastele in functie de instructiunile de pe ambalaj. Gateste, intr-o tigaie, carnaciorii, ciupercile si ceapa (taiate in bucati), la o temperatura medie, pana cand se vor rumeni usor. Adauga cateii de usturoi feliati si tine-i inca un minut. Vei fierbe timp de cinci, sase minute pana cand se va ingrosa usor sosul din bulion, dovleac, sare, usturoi, piperul. Adauga sosul si compozitia peste paste, apoi serveste-le presarate cu parmezan ras deasupra.

Clatite din dovleac

Ingrediente:

  • 1 ceasca cu lapte
  • ½ ceasca cu piure din dovleac
  • 1 lingurita cu extract de vanilie
  • 3 linguri cu ulei din avocado
  • 2 linguri cu sirop dulceag
  • ½ ceasca cu faina
  • 2 lingurite cu praf de copt
  • 2 lingurite cu scortisoara
  • ½ lingurita cu sare

Mod de preparare:

Amesteca toate ingredientele lichide intr-un bol. In alt bol, amesteca-le pe cele uscate. In mijloc, vei face o gaura unde ai sa torni aluatul lichid pe care l-ai facut initial. Preincalzeste tigaia pentru clatite. Dupa ce s-au facut, le poti consuma fie asa cum sunt, fie cu ce ai dulce la indemana!

Citeste si „Papa bun” pentru bebe: 10 retete dulci de piure

Ovaz/terci cu dovleac

Ingrediente:

  • 1/3 ceasca cu ovaz
  • ¾ ceasca cu lapte
  • 2-4 linguri cu piure de dovleac
  • 1 lingurita cu zahar
  • Optional nuci maruntite

Combina ingredientele intr-un bol special pentru cuptorul cu microunde. Amesteca, apoi pune la cuptor pentru un minut si lasa tot asa, pana cand compozitia devine una consistenta. Adauga optional, la sfarsit, nucile macinate.

Pizza cu mar, bacon si sos de dovleac

Ingrediente:

  • 1 aluat de pizza gata facut
  • ½ sos de dovleac
  • 1 mar
  • 4 felii de bacon
  • 1 ceasca cu mozzarella rasa
  • Optional ceapa sau condiment

Mod de preparare:

Preincalzeste cuptorul intre 200 si 250 de grade Celsius. Intre timp, inlatura coaja marului si taie fructul in bucati. Rumeneste putin feliile de bacon. Unge blatul cu crema/sosul de dovleac, apoi adauga ingredientele pe blatul de pizza. Coace-o timp de zece minute, apoi serveste-o cu branza rasa deasupra!

Citeste si Alimentatia bebelusului intre 6 luni si 1 an

Sursa articol original: Moms

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here