Scoala de acasa: Iata care sunt variantele de homeschooling pentru copilul tau

Decizia de a-ti lasa copilul sa invete acasa nu este tocmai o alegere usoara. Probabil te gandesti cum poate invata copilul mai bine si ce fel de optiuni ai la indemana atunci cand vine vorba despre educatia lui, chiar si in sanul familiei.

Scoala traditionala de acasa

Copilul va memora informatii si va da teste, la fel ca intr-o scoala privata sau la cea de stat, cu diferenta ca aceste sarcini se vor intampla acasa. In acest caz, ca parinte, te poti folosi de o programa scolara obisnuita incluzand chiar si ora de religie la scoala de acasa.

Scoala clasica 

Gramatica, istorie, religia, logica sunt importante pentru un nivel inalt de educatie si se bazeaza pe mai mult de memorarea informatiilor. Copilul va fi incurajat sa argumenteze, sa-si sustina opiniile in functie de subiectele abordate.

Citeste si Razboiul temelor pentru acasa: 5 feluri in care poti sa-ti ajuti copilul

Metoda Charlotte Mason

Elaborata in secolul XIX, metoda educatoarei britanice se baza ca fiecare copil sa aiba „o carte vie”, adica o carte scrisa sub forma narativa, sub forma de poveste, din care acesta sa invete si sa se dezvolte armonios. Pentru un copil va fi important sa observe si sa explice ceea ce a inteles. Mai multe detalii despre metoda Charlotte Mason, aici.

Metoda Montessori

Maria Montessori este cea care a implementat o altfel de educatie. „Educatia Montessori cauta sa ofere copiilor medii ideal amenajate in functie de fiecare etapa de dezvoltare; acest lucru le permite sa raspunda chemarii interioare a starilor senzitive specifice si le ofera libertatea sa actioneze in concordanta cu tendintele lor umane innascute. Astfel, daca educatia este vazuta ca o metoda de a implini potentialul optim al copilului pentru fiecare fateta a personalitatii sale in devenire, acest mediu pregatit ofera o fundatie sigura si permanenta pentru educatie”, scrie in Educatia Montessori.

Metoda Waldorf

A fost elaborata la inceputul secolului XX de catre Rudolf Steiner. Muzica, dansul, teatrul, literatura nu sunt doar niste simple subiecte de citit, ci sunt menite pentru a fi experimentate. Educatia Waldorf inspira copiilor arta continua de a invata si de a-si dezvolta abilitatile unice. Mai multe detalii aici.

Metoda studiului unic

De exemplu, o saptamana intreaga copilul invata, observa, afla lucruri despre China, cum ar fi geografia ei, istorie, stiinta, religie etc. La finalul saptamanii, intreaga familie poate prepara ceva gustos specific bucatariei chineze. Aceasta metoda, asa cum ii spune si numele, presupune educatie, dar si distractie, activitati interesante bazandu-se doar asupra unui anumit subiect.

O alta metoda practica de invatare

Este cea care se refera la experinte prin care copilul afla informatii noi, ii este starnita si satisfacuta curiozitatea, poate intreba si isi poate exprima sentimentele/starile despre ceea ce vede, aude, simte. Educatia se poate face la muzeu, in parcuri cu tematica, intr-un Planetariu, la o gradina zoologica etc.

Citeste si Exista o tensiune intre invatator si copil? Iata cum poti rezolva situatia ca parinte

Educatia prin calatorie

Este un stil de viata care necesita ceva banuti in plus. Nu este tocmai usor sa calatoresti prin diferite tari, sa cunosti diverse culturi cu obiceiurile si traditiile lor, insa este o metoda cu reale beneficii. In acest caz, poti sa combini si alte metode de educatie, cum este cea clasica ori traditionala.

Abordarea eclectica 

„O familie eclectica crede in predarea de academice, dar nu foloseste numai manuale scolare, ci din orice poate sa gaseasca ceva de invatat si astfel sa faca educatia mult mai interesanta (n.r. videoclipuri, casete audio, inregistrari etc.). Combina conservatorismul de predare a subiectelor academice impreuna cu libertatea de profita de avantajele pe care le gaseste peste tot in jur”, se mentioneaza pe blogul Educatie Libera.

Metoda Unschooling

Se refera la educatia nestructurata, libera, fara reguli ori metode prestabilite ce are in centrul atentiei copilul cu dorintele lui, cu pasiunile sale, cu formarea sa in lipsa unui sistem educational.

Sursa articol original: Moms

Autor: Andreea Borcila

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here