Cand stii ca intri la menopauza si care sunt simptomele acesteia

Asteptata cu oarecare teama, menopauza nu este decat o stare fiziologica la fel de normala ca si instalarea menstruatiei. In principiu, in mod normal, aceasta apare in jurul varstei de 48-49 de ani, dar daca apare inainte de 40 de ani ai de-a face cu menopauza precoce. Cand stii ca intri la menopauza si care sunt simptomele acesteia, afli de la Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate la Clinica Genesis Athens.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic obstretrica ginecologie la Clinica Genesis Athens

Vezi si Dr. Andreas Vythoulkas: Exista vreo legatura intre infertilitate si imunitate?

Menopauza reprezinta sfarsitul perioadei fertile a femeii si este precedata de premenopauza. Aceasta se manifesta pe o perioada de 1 – 2 ani, interval de timp in care nivelul de estrogen incepe sa scada. In premenopauza apar o serie de simptome – neplacute, este adevarat -, primul fiind o tulburare a ciclului menstrual. Acesta devine neregulat (poate lipsi o luna, doua sau mai multe, dupa care revine) si, in plus, in unele luni va fi mai abundent decat de obicei. Pe masura ce perioada de premenopauza se apropie de sfarsit, intrandu-se in menopauza, menstrele vor fi tot mai reduse cantitativ, pana la completa lor disparitie.

Cu adevarat suparatoare sunt bufeurile si transpiratiile nocturne. Sunt cauzate de cresteri bruste ale temperaturii corpului, adesea fiind vizibile ca urmare a inrosirii unor suprafete mari ale pielii, in general pe fata, gat si piept. Si insomniile se inscriu in paleta simptomelor instalarii menopauzei. Somnul este afectat pe de o parte de bufeuri, iar pe de alta parte de starea de agitatie indusa de aparitia acestora. Bufeurilor li se adauga si transpiratiile reci, sporind starea de disconfort. Astfel, o femeie aflata la premenopauza are adesea parte chiar si de „nopti albe”.

Modificarile care au loc in aceasta perioada la nivelul inimii, vaselor de sange si a intregului sistem neurovegetativ, fac posibila aparitia palpitatiilor, fie in timpul bufeurilor, fie a episoadelor de migrena sau a celor de anxietate.

Durerile de cap din perioada premenopauzei isi au explicatia in reducerea fluxului sangvin, in oboseala acumulata ca urmare a lipsei somnului sau a anxietatii resimtite. Schimbarile de dispozitie (adesea bruste) sunt si ele caracteristice perioadei. Iritabilitatea crescuta si – in cazurile cele mai grave – starile depresive, reprezinta simptome neplacute care afecteaza direct femeia si indirect pe cei apropiati ei…

Scaderea nivelului de estrogen se va vedea si la nivelul pielii, care incepe sa devina mai uscata si tot mai lipsita de elasticitate. Semnele imbatranirii – ca de exemplu ridurile – se accentueaza si ele. Din cochetarie, femeile se tem cel mai mult ca o data cu menopauza vin si kilogramele. Vom demonta un mit: nu menopauza predispune la ingrasare. Nu exista nicio legatura directa dovedita intre cele menopauza si cresterea ponderala! Factorii care determina in realitate acumularea de kilograme sunt oboseala provocata de lipsa somnului, starile de anxietate si schimbarea stilului de viata.

Autor: Dr. Andreas Vythoulkas

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here