Bebelusii care sufera de anchiloglosie sau limba ,,scurta” sau limba ,,fixa”, cum mai este denumit acest defect congenital, rar vor avea nevoie de o interventie chirurgicala pentru a-i ajuta sa se hraneasca mai bine. Specialistii din UK sunt de parere ca aceasta procedura medicala poate fi inlaturata daca se va opta pentru un alt tip de suport corespunzator si eficient din partea altor experti, cum ar fi ajutorul echipei multidisciplinare.
Un studiu publicat recent, condus de catre Christen Caloway si echipa sa, sugereaza ca nu toti bebelusii diagnosticati cu anchiloglosia vor avea nevoie de operatie de frenotomie linguala, ci mai degraba va fi nevoie de o evaluare multidisciplinara, adica de o evaluare aprofundata in care se vor analiza istoricul dificultatii alimentare, abilitatile motorii orale si de hranire, statusul de dezvoltare a copilului etc. Medici din diferite domenii medicale, cum ar fi pediatrie, gastroenterologie, alergologie, neurologie, ORL, imagistica, psihiatrie si altele, vor investiga factorii care contribuie la tulburarea de alimentatie. In functie de diagnostic se va realiza un plan de terapie care va implica dieteticieni, logopezi, psihologi si kinetoterapeuti, potrivit clinicii Regina Maria.
Citeste si De ce este agitat sau plange un bebelus alaptat?
Astfel, autorii studiului au analizat 115 bebelusi intre 19 si 56 de zile carora li s-a recomandat operatia de frenotomie linguala. Inainte de a-i trimite pe sugari catre o interventie medicala, parintii impreuna cu bebelusii lor au avut parte de o evaluare amanuntita, scrie Motherly.
Specialistii, care faceau parte dintr-o echipa multidisciplinara, au oferit parintilor sfaturile si metodele potrivite care vin in sprijinul copiilor diagnosticati cu anchiloglosie. Dupa aceste evaluari si feedback-uri pozitive, 72 dintre micutii pacienti nu au avut nevoie de operatie de frenotomie, in timp ce doar 10 dintre sugari au avut nevoie de frenotomie labiala (extragerea surplusului de tesut de la nivelul buzelor), iar 32 de sugari au avut nevoie de ambele tipuri de operatie de frenotomie, linguala si labiala.
Potrivit i-medic.ro, anchiloglosia reprezinta o malformatie congenitala caracterizata printr-un fren lingual anormal de scurt, ingrosat sau restrans, acel tesut care leaga limba de baza gurii. Deoarece este fie prea gros, fie prea strans, bebelusul va avea dificultati de mobilitate a limbii, ceea ce-i va fi dificil si atunci cand trebuie sa se hraneasca.
Anchiloglosia este o malformatie mostenita fie de la parinti, fie de la alte rude care prezinta afectiunea.
Citeste si Cum stii daca bebelusul mananca suficient?
Nu doar pentru bebelus este deranjant, ci si pentru mama care alapteaza. Astfel, mama poate avea rani dureroase in zona sanilor sau, din cauza acestui fren lingual al bebelusului, sanii nu mai produc suficient lapte. Aceasta problema, in privinta alaptarii, nu este neaparat valabila pentru toate mamele, potrivit Moms.
„A avea un sprijin cat mai devreme poate face diferenta in multe dintre cazuri”, explica Mary Fewtrell de la Colegiul de Pediatrie si Sanatatea Copilului din Marea Britanie (UK), transmite BBC.
Citeste si Bebelusul meu alaptat ma musca! Ce pot sa fac?
Autor: Andreea Borcila