Poti lua in considerare faptul ca te vei simti obosita in urmatoarele saptamani, dupa ce ai dat nastere. Da, travaliul si momentul nasterii pot fi coplesitoare si intense, ca emotii, si desi ti se pare ca tot ce a fost obositor a trecut, te poti confrunta cu lipsa de energie chiar in perioada postnatala.
Starile de extenuare, de oboseala le poti resimti timp de la cateva saptamani si pana la cateva luni, dupa ce ai nascut. Rata starilor de oboseala creste de la 20%, in perioada antenatala, pana la 50-64% in perioada postnatala, se arata intr-o lucrare stiintifica a lui N. Khayamim si echipa sa, publicata in 2016.
Citeste si Cum afli daca suferi de depresie postnatala?
Care sunt cauzele starilor de oboseala din perioada postnatala?
Potrivit unei lucrari medicale, publicate in Jurnalul englez de obstetrica, ginecologie și asistenta medicala neonatala, exista cativa factori care contribuie la declansarea starilor de extenuare, si anume:
- Procesul nasterii
Daca este vorba despre nastere naturala, medicamentele de ameliorare a durerii, administrate in timpul travaliului, te pot face sa te simti somnoroasa si lipsita de energie, chiar si dupa ce ai nascut. Acelasi lucru se poate intampla si in cazul nasterii, dupa o operatie de cezariana.
- Lipsa somnului
- Depresia
Starea de oboseala poate fi un simptom al depresiei postnatale. Intr-o cercetare a specialistilor de la Universitatea Harvard (UK), se arata ca proaspetele mamici care se simteau extrem de obosite in prima sau a doua saptamana dupa nastere au raportat si au dezvoltat simptomele depresiei postanatale in primele patru saptamani dupa nastere.
- Alaptatul
- Anemia
- Hipotiroidismul, atunci cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni.
Alte cauze care duc la aparitia starilor de oboseala sunt alimentatia si exercitiile fizice precare, colicii care apar la nou-nascut, fluctuatia hormonala sau prima sarcina pentru mamica.
Citeste si Insomnia postnatala: de ce se intampla?
Cativa pasi simpli pentru gestionarea starilor de oboseala, aparute dupa nastere
Potrivit Mom Junction, iata cateva sfaturi in combaterea oboselii in perioada postpartum:
- Poti dormi in timp ce puiul tau doarme;
- Imparte responsabilitatile din timpul noptii cu partenerul de cuplu;
- Cere ajutorul familiei si prietenilor atunci cand simti ca nu faci fata;
- Recunoaste stilul sau, mai bine spus, programul de somn al micutului tau;
- Exercitii fizice;
- Tehnici de relaxare;
- Bea multe lichide;
- Poti refuza vizitele, anuntate sau nu, ale cunoscutilor. Nu te sfii!;
- Mananca sanatos;
- Fii constienta de faptul ca exista depresie postnatala;
- Apeleaza la un specialist atunci cand te confrunti cu depresie postnatala, cu anemie sau cu hipotiroidism (semnale precum luare in greutate, piele uscata si constipatie).
De asemenea, Sindromul de oboseala cronica (SOC) poate aparea in ultimul trimestru de sarcina din cauza modificarilor hormonale, depresiei prenatale si eforturile corpului gravidei in periada gestationala, potrivit Sfatul Medicului.
Citeste si Canta-i bebelusului ca sa depasesti mai usor depresia postnatala!
Autor: Andreea Borcila