Sistemul imunitar al nou nascutului este deosebit de fragil, de aceea sterilizarea biberoanelor si tetinelor este obligatorie. Prin sterilizare se vor elimina agentii patogeni, virusurile, bacteriile care pot deveni extrem de periculoase in cazul unui bebelus. Afla aici mai multe detalii despre cum sterilizezi biberoanele si tetinele.
Citeste si: Cum alegi biberoanele pentru bebelusul tau?
Sterilizarea este obligatorie in primele 6 luni din viata bebelusului, dar multi pediatri sustin ca sterilizarea ar trebui extinsa pana la varsta de 1 an. In momentul in care parintele decide sa renunte la sterilizare, specialistii recomanda ca aceasta sa se faca intr-un mod treptat: mai intai renunti sa mai sterilizezi bolul si tacamurile pe care le folosesti pentru bebelus la diversificare, canuta cu picurator (cu cioc), abia apoi biberoanele si tetinele.
Inainte de a steriliza biberoanele si tetinele, asigura-te ca acestea sunt curatate bine (Atentie si biberoanele si tetinele proaspat achizitionate trebuie mai intai spalate si apoi sterilizate inainte de a fi folosite!), cu perie, detergent de vase si apa din abundenta, abia apoi poti trece la sterilizarea propriu-zisa.
Citeste si: Cum alegi laptele formula pentru bebelusul tau?
Exista mai multe tipuri de sterilizare:
Sterilizarea prin fierbere
Aceasta metoda de sterilizare mai este numita si ,,sterilizarea clasica”. Ai nevoie de un vas mare cu apa, pe care sa-l poti acoperi cu un capac si pe care sa-l pui la fiert. In momentul in care apa incepe sa fiarba, scufunzi biberoanele si tetinele in apa si lasi sa fiarba pentru 10-15 minute.
Sterilizatorul electric
Aceasta metoda de sterilizare a biberoanelor este considerata cea mai practica, mai comoda si mai rapida. Poti gasi diverse tipuri de sterilizatoare electrice, unele cu o capacitate mai mare de stocare, deci poti steriliza mai multe obiecte in acelasi timp.
Atentie! Este important sa verifici ca produsele puse in sterilizatorul electric nu se deterioreaza sau sunt speciale pentru acest tip de sterilizare.
Sterilizatorul pentru cuptorul cu microunde
Unele biberoane pot fi sterilizate direct in cuptorul cu microunde. Este o metoda chiar mai rapida decat cea electrica, dar este important sa te asiguri ca produsele folosite chiar se pot steriliza astfel.
Sterilizarea la rece
Este o metoda mai putin folosita in ultima perioada si doar in situatiile in care nu ai posibilitatea sa sterilizezi altfel. Ai nevoie de un vas cu apa, de solutii chimice pentru sterilizare (de obicei, sunt ca niste capsule) care se dizolva in apa rece. Este important sa urmezi instructiunile de utilizare si sa astepti timpul indicat pe ambalaj (dureaza mai mult decat in cazul celorlalte metode de sterilizare).
Autor: Inga Stoian
Citeste si: Pompa de san electrica sau manuala?