Lia Olguta Vasilescu: Legea adoptiilor este foarte mult imbunatatita

Lia Olguta Vasilescu a declarat ca legea adoptiilor, aflata in dezbatere la comisiile parlamentare de specialitate, este „foarte mult imbunatatita”. Deputatul PSD a precizat ca procesul de adoptie dura mult iar familiile renuntau in timpul procesului.

Vezi si Budai: Legea Adoptiilor sa fie aprobata in consens, dupa dezbateri

,,Legea adoptiilor este foarte mult imbunatatita, foarte, foarte mult si asta dupa ce am constatat ca procesul de adoptie dura foarte mult, ca erau familii care pe parcursul acestei proceduri renuntau tocmai din cauza faptului ca trebuia de exemplu sa ajunga sa ia semnatura de la rudele de gradul 4 ale copilului respectiv. Era aproape imposibil sa descoperi aceste rude si au fost foarte multe cazuri sesizate cand conditionau semnatura de plata unor bani sau chiar se faceau amenintari la adresa familiei si atunci noi am simplificat toata aceasta procedura de adoptie, am dat posibilitatea familiilor adoptatoare sa li se prelungeasca certificatul de la doi la cinci ani tocmai pentru ca iarasi era o situatie in care se pregateau sa adopte un copil pe parcursul a doi ani de zile nu reuseau sa duca pana la capat procedura de adoptie si atunci trebuia sa reia cursurile si intreaga documentatie, bineinteles ca iarasi foarte multe familii renuntau pana la urma sa mai vrea copil”, a declarat fostul ministru al Muncii si Justitiei Sociale, Lia Olguta Vasilescu.

Ea a mai spus ca printre modificari sunt introduse stimulente financiare pentru familiile care adopta, 600 de lei pe luna pentru fiecare familie care adopta sau 900 de lei pentru un copil care un handicap sau provine dintr-un grup de frati si sunt adoptati impreuna.

,,De asemenea sunt modificari in sensul ca apar niste stimulente financiare pentru familiile care adopta, este vorba de o suma de 600 de lei pe luna pe care o primeste fiecare familie care adopta sau 900 de lei daca este vorba de un copil care are un handicap sau care provine dintr-un grup de frati si sunt adoptati toti acesti frati pentru a nu fi separati, de asemenea mai este iarasi o suma de 1500 de lei anual pe care familia care adopta ii primeste ca sa poata sa duca acesti copii la consiliere psihologica de exemplu, pentru ca stiti foarte bine ca un copil care este adoptat are nevoie de consiliere psihologica pentru a se obisnui cu noua familie si bineinteles de alte analize medicale si tot ce presupune acest lucru. De asemenea in noul proiect de lege trasam obligatii mult mai mari managerilor de caz, lucratorilor de la DGASPC care trebuie sa urmareasca si mai departe ce se intampla cu acesti copii dupa ce vor fi adoptati”, a explicat Vasilescu.

Fostul ministru a mai transmis ca grupul USR a propus modificarea legii prin introducerea posibilitatii de a adopta international, lucru cu care social-democratii nu erau de acord.

,,Insa cei de la USR au venit cu cateva amendamente la aceasta lege si se refera la procedura de adoptie internationala. Noi pana acum in lege tratam ca si procedura de adoptie internationala o familie care are in componenta macar un cetatean roman, ei bine cei de la USR au venit cu ideea ca sa poata sa fie adoptati copiii si de cetateni straini, lucru cu care noi nu am fost de acord, noi am tinut acest proiect de lege in dezbatere publica o luna de zile, nu a venit nici un ONG sau nici o familie care dorea sa adopte sau au adoptat copii sa ceara sa se intample acest lucru si cred ca statul roman nu poate sa isi asume sa mearga mai departe cu o asemenea lege cum este cea propusa de la USR pentru ca uitati-va si dumneavoastra ce se intampla in spatiul public si atentie vorbim de niste cetateni romani, dar daca ar fi fost cetateni straini?”, a completat Vasilescu.

Ministrul Muncii, Marius Budai, a declarat ca prin proiectul de modificare a Legii adoptiilor, care va fi dezbatut in Parlament, sunt acordate o serie de facilitati pentru a fi incurajata adoptia nationala. Budai a mai spus ca isi doreste ca „toti copiii nostri sa ramana in tara”.

Sursa: Mediafax.ro

Citeste si Parlamentarii romani – fata in fata cu familiile adoptive si copiii…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here