Copiii cu dizabilitati fizice au limitari in ceea ce priveste mobilitatea si pot fi mult mai obositi decat ceilalti copii tipici. Acesti copii speciali au nevoie de un echipament special si de sprijinul altor persoane, cum ar fi antrenori, profesori sau parinti pentru a participa la diferite activitati sportive.
Sportul de adaptare, cunoscut ca parasport, este destinat persoanelor care sufera de dizabilitate fizica sau intelectuala. Se numeste sport adaptat deoarece se tine cont de nevoile unei persoane cu dizabilitate, potrivit Disable World.
Citeste si Sporturi pentru copii
Sportul adaptat este impartit in trei categorii, si anume:
- Sport dedicat persoanelor care sufera de surzenie;
- Sport dedicat persoanelor cu dizabilitate fizica;
- Sport dedicat persoanelor cu dizabilitate intelectuala.
Atunci cand copilul special primeste un sprijin corect, acesta poate participa la aproape toate activitatile sportive, precum baschet, dans, schi, inot si altele. In afara de faptul ca sportul este distractiv, activitatile fizice dau un impuls de energie si aduc beneficii atat sanatatii emotionale a parintelui, cat si a copilului.
Cum poti gasi activitati pentru copiii cu dizabilitati fizice?
Primul pas este sa intrebi! Stai de vorba cu alti parinti, profesori, antrenori care cunosc sau care au ei insisi copiii inscrisi intr-un program de activitati fizice.
„Verifica cine este implicat in program. Nu trebuie sa fie neaparat directorul, dar si instructorii si profesorii in aceeasi masura. Verifica certificarile specifice ale acestor persoane in privinta lucrului cu copiii speciali. In cazul in care copilul va avea un incident, instructorul ar trebui sa aiba un training medical la baza”, precizeaza Joann Ferrara, specialist in kinetoterapie pediatrica si fondatoare a unui program de balet pentru copiii cu dizabilitati fizice in New York, potrivit Very Well Family.
Totodata programul va trebui sa fie unul individualizat deoarece fiecare copil are nevoi diferite. Odata ce ai gasit un program care implica activitati sportive, copilul poate observa, pentru o vreme, tot ce intampla inainte ca acesta sa incerce el insusi o activitate fizica.
Inainte de a investi intr-un program care vine in sprijinul copiilor cu dizabilitati, verifica credibilitatea personalului de instructaj, inclusiv echipamentele de lucru si serviciile programului.
Citeste si Avantajele si dezavantajele implicarii copilului in activitati sportive
Desi este recomandat copiilor speciali sa aiba activitati fizice, este important de a face diferenta intre sporturile de competitie si programele de fitness, recreatie activa sau gimnastica terapeutica. Beneficiile psihologice sunt evidente, cum ar fi reducerea anxietatii si depresiei, cresterea increderii in sine, eficacitate sau cresterea bunei dispozitii. Beneficiile sociale includ experientele noi, relatiile noi de prietenie si impiedicarea stigmatizarii, scrie Pub Med.
Copiii cu dizabilitati fizice trebuie sa ia parte la activitati fizice chiar daca studiile longitudinale (cele care se desfasoara pe durata mai multor ani) mai au nevoie sa determine programele optime pentru acesti copii.
Cele mai frecvente activitati pentru copiii cu dizabilitate fizica sunt baschetul in scaun cu rotile, tragerea cu arcul, tenisul de masa, inotul.
Vezi si Asociatia OK Club Bucuresti, Fundatia Motivation Romania, Asociatia Sportiva „Eu Pot”.
Potrivit UNICEF Romania (2013) exista cateva asociatii ale caror centre sunt destinate copiilor cu dizabilitati, printre care si Confederatia Caritas Romania, Fundatia Inocenti, Fundatia Alpha Transilvania, Fundatia Sense International. Pentru vizualizarea celorlalte centre, poti accesa aici.
Citeste si Spune „Nu” bullying-ului, chiar si in sport!
Autor: Andreea Borcila