Si baietii pot fi abuzati sexual! Povestile „copiilor” din spatele traumelor

Abuzul sexual are un impact ingrijorator asupra vietilor copiilor, dar si familiilor acestora. Este important sa recunoastem ca si baietii pot fi agresati si abuzati sexual, nu doar fetele. Din motive de rusine sau de teama, baietii ajung sa-si interiorizeze aceste „secrete” ramanand cu traume de-a lungul vietii.

O cercetare a lui Romano si colegii lui (2019) arata cum abuzurile sexuale, in cazul baietilor, nu sunt raportate din simplu fapt a ceea ce se cheama „stereotipul masculinitatii” ca de exemplu „Baietii se pot apara singuri in fata agresorilor”, „Baietii nu sunt victime”, „Abuzul sexual, cand vine vorba despre o agresoare femeie, este absolut firesc” etc.

Citeste si Efectele traumelor se pot transmite generatiilor viitoare 

In luna mai, anul acesta, doua persoane publice din America, Common si Keyon Dooling, au discutat deschis despre traumele prin care au trecut in urma abuzurilor sexuale din copilarie. Common Dooling este rapper si actor care si-a lansat o carte cu titlul „Sa lasam iubirea sa aiba ultimul cuvant” in care povesteste despre abuzurile sale din copilarie. Fratele sau, Keyon Dooling, este baschetbalist la echipa Celtics care face parte din Asociatia Nationala de Baschet din America (presc. engl. NBA), scrie Psychology Today.

Intr-un interviu recent, baschetbalistul american a descris cum, la varsta de sapte ani, era abuzat sexual de prietenul fratelui sau mai mare. Este recunoscator pentru sprijinul si ajutorul oferite atat de sotia sa, cat si de membrii echipei Celtics: „In privirea lor, nu vad nicio teama si nicio judecata. Vad, in ochii lor, doar bunatate si confuzie. Ei au decis sa ma ajute deoarece si-au dat seama ca ceva teribil s-a intamplat cu barbatul pe care obisnuiau sa-l cunoasca”, a povestit baschetbalistul.

Continuand exemplele abuzurilor sexuale asupra baietilor, anul acesta, a fost produs un documentar controversat intitulat „Parasind Neverland” ce il implica pe starul pop, Michael Jackson, fiind acuzat, post-mortem, de faptul ca a abuzat sexual minori in timpul vietii sale. Documentarul este impartit in doua parti, iar in data de 10 aprilie 2019 a avut loc premiera primei parti. James Safechuck si Wade Robson, acum in varsta de 37 de ani, respectiv 41 de ani, povestesc prin intermediul unor interviuri cutremuratoare, cum au fost abuzati sexual in copilarie de cantaretul Michael Jackson. Acestia si-au dat frau liber trairilor si experientelor traumatizante, dupa ce acestia au devenit, la randul lor tati de baieti.

In Romania, in anul 2017, erau aduse in spatiul public alte cazuri socante in care fostul preot ortodox, Cristian Pomohaci, era acuzat de intretinerea relatiilor sexuale cu minori. Sinodul Mitropoliei Ardealului a hotarat indepartarea definitiva din randurile clerului a lui Cristian Pomohaci. La doi ani de la aparitia acestor dezvaluiri controversate, in luna februarie instanta a hotarat clasarea dosarului fostului preot in care este acuzat de relatii sexuale cu minori, deoarece au trecut mai mult de zece ani de la comiterea acelor fapte de abuz.

Citeste si Cum sa vorbesti cu un copil despre abuzul sexual

In anul 2015, a aparut o drama americana biografica, „Reflectorul” („Spotlight”), in regia lui Tom McCarthy. Filmul se bazeaza pe o investigatie jurnalistica a celor de la ziarul „Boston Globe” in care sunt prezentate informatii despre abuzurile sexuale comise asupra unor copii din familiile vulnerabile de catre un numar mare de preoti catolici.

La inceputul investigatiei, cateva dintre sursele de informatie sunt chiar persoane ce au fost abuzate sexual in copilarie de catre preotii catolici. Cei molestati sunt doar barbati, care au ramas cu traume de-a lungul timpului. Jurnalista din echipa Spotlight intervieveaza, la un moment dat, un tanar care recunoaste ca este homosexual si ca a fost molestat cu ani in urma de preotul in care avea incredere. Baiatul ii povesteste ca toata treaba cu intelegerea si compasiunea pentru el erau, de fapt, un pretext de a-l manipula emotional.

„Reflectorul” a luat premiul Oscar la categoria „Cel mai bun film” in anul 2016.

Asociatia Americana de Psihologie considera ca efectele abuzurilor nu se termina atunci cand actul in sine ia sfarsit, ci dainuie si se internalizeaza in sufletul victimei de-a lungul timpului. De altfel, copiii care experimenteaza aceste abuzuri pot avea un risc crescut de a-si abuza, la randul lor, membrii familiei; de a folosi violenta pentru a-si rezolva problemele; de a avea probleme in a invata; de a avea probleme emotionale; de a se gandi la suicid sau de a consuma excesiv alcool sau droguri.

Desi efectele abuzurilor sunt nefaste, neplacute, cercetarea lui Romano si echipa sa (2019) arata ca nu toti indivizii cu un istoric de abuz sexual in copilarie au probleme de sanatate mentala. Atunci cand se dezvaluie aceste traume ale copilariei, se pot opri alte circumstante in care pot aparea abuzurile sexuale, iar victimele pot experimenta mai putina rusine sau teama si pot cere ajutorul unor servicii de protectie.

In urma cu ceva timp, un alt caz soca opinia publica. O adolescenta in varsta de 17 ani din Olanda si-a dorit doar moartea deoarece era singura modalitate prin care putea sa puna capat suferintei enorme pe care o resimtea dupa ce, in copilarie, a fost violata si molestata. Fata suferea de Sindromul post-traumatic, depresie si anorexie. Initial, adolescenta a solicitat sa fie eutanasiata (o practica legala in Olanda), insa cererea ei a fost respinsa. Fata nu a mai mancat si nu a mai baut lichide pana cand a murit de infometare si de insetare. Aceasta si-a dat ultima rasuflare acasa, intr-un pat de spital montat in living. In scurta sa viata, Noa si-a scris autobiografia „Sa castigi sau sa inveti”, cu speranta ca povestea ei va ajuta alti copii care trec prin momente grele in viata.

La inceputul acestui an, potrivit rezultatelor unui clasament la nivel european, Romania a ocupat locul 21 in Top 40, dupa trei tari africane, in ceea ce priveste masurile de protectie si securitate luate impotriva abuzurilor sexuale la copii. In 2017, Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului a inregistrat peste 15.000 de cazuri de abuz, dintre care un numar de peste 8.000 de cazuri au avut loc in mediul rural, jumatate din acesti copii fiind abuzati chiar in familiile lor.

Din pacate, acestea au fost doar cazurile inregistrate, iar cu tot cu raportarile nedeclarate se pot depasi cele 15.000 de abuzuri sexuale asupra copiilor.

Citeste si Cum recunosti ca un copil este abuzat sexual?

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here