Nomin Damdin: „Calculul japonez este o metoda extraordinara pentru dezvoltarea creierului copiilor”

Centrul „Nomin Jyuku” este locul unde copiii din Romania invata sa se concentreze mai bine, sa calculeze mental intr-un mod rapid, sa fie mai rabdatori si mai increzatori in fortele proprii. Deoarece sistemul educational traditional, dar si schimbator in acelasi timp, nu le ofera copiilor alte variante de intelegere a ceea ce invata sau, nici macar, de a-i ajuta sa faca fata mai bine situatiilor cu care se confrunta, calculul mental japonez vine in sprijinul copiilor de diferite varste, dezvoltandu-le, astfel, capacitatea de gandire si de vizualizare.

Pentru a-i ajuta pe parinti si pe copii sa inteleaga, mai bine, ce presupune calculul cu soroban, aflati, mai departe, de la Nomin Damdin, fondatoarea centrului „Nomin Jyuku”.

In 2016, ati inceput, pentru prima data, cursurile cu soroban in Romania, mai exact, in Bucuresti. Cum au fost primele cursuri si cum ati instiintat parintii si copiii sa participe la cursurile cu soroban?

Am inceput cursurile de Soroban cu doar opt copii, dintre care unul era fiul meu si inca unul era copilul prietenilor mei, asa de mare era cererea la inceput :).

Ca sa atrag mai multi cursanti, faceam lectii demonstrative pentru ca foarte multi dintre parinti erau foarte sceptici si spuneau: „Nu credem ca un copil poate sa ajunga sa calculeze mai repede decat un calculator…” sau „Nu credem ca prin aceasta metoda se dezvolta emisfera dreapta sau ca ii va creste concentrarea etc.”.

Rezultatele au fost insa atat de spectaculoase incat numarul de copii inscrisi a ajuns in primele sase luni la 70, iar pana la finalul anului depasisem 150 de copii.

Citeste si Cum dezvolti inteligenta copilului tau

Nu am investit foarte mult in promovare pentru ca majoritatea copiilor au venit prin recomandari. Parintii multumiti povesteau altor parinti, iar copiii care veneau la noi se duceau la scoala si ii impresionau pe alti copii care voiau ulterior sa se inscrie si ei.  Un client multumit aducea inca 5-7 clienti noi. In prezent, am depasit pragul de 800 de cursanti.

Mihai Dobre, castigator Next Star, sursa: a1.ro

Dupa un an de activitate, unul dintre elevii mei, Mihai Dobre, in varsta de opt ani, a castigat Locul I la emisiunea de talente „Next Star” si un premiu de 20.000 de euro. In prima etapa a concursului, Mihai a recitat poezia „Steaua” de Mihai Eminescu, in timp ce a adunat 20 de numere care s-au succedat pe ecran in 15 secunde. Performanta lui a impresionat juriul care i-a acordat „golden buzz” si care l-a trecut direct in finala.

Pentru finala, am pregatit ceva si mai spectaculos. In timp ce aduna numerele care apareau pe ecran, Mihai raspundea cu sinonime la cuvintele spuse de prezentator. Performanta lui a fost rasplatita cu Premiul I.

V-ati gandit sa extindeti aceasta idee in celelalte orase ale tarii?

Sigur ca da. Din anul acesta, am inceput sa dam francize si in alte orase. Sunt multi oameni interesati sa cumpere o franciza, insa nu m-am grabit. Vreau sa gasesc oameni care au aceeasi pasiune si daruire pentru copiii, ca si mine, si sa vada mai mult decat partea financiara a acestui demers. Este un proiect cu efecte pe termen lung asupra dezvoltarii copiilor. Este o investitie in potentialul lor intelectual si implicit in viitorul lor.

In aceasta primavara am inaugurat un Centru „Nomin Jyuku” in Constanta, iar in septembrie se va deschide unul si la Ploiesti. Suntem in discutii si cu alte trei orase pe care le vom anunta imediat ce finalizam acordul de colaborare.

La cursurile dvs. exista si alt tip de calcul japonez in afara de cel in care se foloseste sorobanul?

La cursurile Centrului „Nomin Jyuku” predam doua metode de calcul:

  1. O metoda este cea de calcul pe soroban – numaratoarea japoneza;

2. Pe masura ce copiii avanseaza in manevrarea corecta si rapida a sorobanului, trecem la cea de-a doua metoda: ANZAN care inseamna „calcul mental japonez”.

In aceasta etapa, copiii reusesc sa isi imagineze, sa proiecteze la nivel mental sorobanul si sa „miste” in minte bilutele abacului. In acest fel, reusesc sa efectueze calcule aritmetice fara pix, hartie sau alt ajutor, cu o viteza mai mare decat a unui calculator.

Concret, cum se lucreaza pe soroban?

Calcul japonez, sursa: 123rf

Metoda de soroban este foarte complexa si este imposibil sa explicam metoda de lucru doar in cateva cuvinte. Sorobanul este format din mai multe coloane, a cate cinci bile, despartite de o bara orizontala, numita bara de rezultat. Deasupra barei este o singura biluta, iar dedesubt, cate patru bile pe fiecare coloana. Bila de deasupra barei are valoarea cinci, iar cele de sub bara de calcul au valoarea unu. Cele de sus sunt „bilute ceresti”, cele de jos sunt „bilute pamantesti”.

Pe acest abac se pot efectua operatii matematice precum adunare, scadere, inmultire, impartire cu miliarde sau chiar ridicare la putere, extragere radacina patrata si cubica, aflarea celui mai mare divizor comun a doua numere. In matematica a+b sau b+a este egal cu c. Si pe soroban da acelasi rezultat, insa formulele folosite sunt diferite.

De exemplu:

Pentru a aduna 6+9 se foloseste o formula si pentru a aduna 9+6 se foloseste alta formula, desi rezultatul este acelasi. Totul depinde de ce numar ai pe soroban si ce numar trebuie sa aduni sau sa scazi. Cand efectueaza calcule pe soroban, copiii trebuie sa fie atenti cum tin sorobanul, cu ce degete misca bilutele pamantesti sau pe cele ceresti, ce formula trebuie sa aplice.

Copiii au nevoie de maxima concentrare si sa isi puna la treaba creierul :).  Metoda este diferita de cea de la scoala unde numerele se pun unele sub altele, iar copiii nu au nicio formula de calcul de ales.

Ce trebuie sa stie atat parintii, cat si copiii despre calculul japonez?

Calculul japonez este o metoda extraordinara pentru dezvoltarea creierului copiilor. Primele efecte se vad in viteza de calcul mental, dar si mai importante sunt lucrurile care „nu se vad”.

Inca de la primele sedinte creierul copiilor este stimulat in mod diferit. De aceea ajung la un moment dat sa poata canta, spune o poezie, in timp ce efectueaza calcule mentale.

Cine poate face asa ceva?

Incercati sa treceti pe o foaie mai multe numere pe care sa le adunati in timp ce recitati o poezie. Copiii, care invata tehnica japoneza, pot face acest lucru cu usurinta. Secretul consta in felul in care ne folosim creierul. In calculul japonez, copilul „jongleaza” cu imagini, adica utilizeaza preponderent emisfera cerebrala dreapta. Cand recita o poezie, reproduce o informatie din memorie, asa ca foloseste emisfera stanga.

Citeste si Jocul Picturii le confera copiilor care-l practica entuziasm si pasiune

Care sunt urmarile/beneficiile calculului japonez?

Am urmarit cu mare interes care este impactul invatarii metodei dincolo de viteza de calcul mental al copiilor. Din discutiile cu parintii pot spune ca acei copii care au venit  pentru ca nu se descurcau prea usor la matematica si nu le placea deloc, vazand usurinta cu care pot efectua calcule invatand metoda japoneza, au dobandit foarte multa incredere si au inceput sa indrageasca matematica, sa fie mai curajosi si mai increzatori ca pot invata orice.

Un alt aspect pe care il pot spune din experienta mea se refera la copiii care aveau probleme de concentrare si de rabdare. Parintii au sesizat schimbari semnificative in cresterea puterii de concentrare asupra unei sarcini in disciplina de lucru si in progresele scolare la toate materiile.

Ceea ce este demonstrat stiintific: argumentul principal in studierea metodei japoneze este dezvoltarea emisferei cerebrale drepte care nu este stimulata suficient la copiii care invata in sistemul educational traditional romanesc, bazat pe memorarea multor informatii si reproducerea lor, dezvoltandu-se prea putin partea creativa pentru care raspunde emisfera dreapta.

In ce fel calculul cu soroban dezvolta inteligenta copilului?

Desi metoda are denumire de „aritmetica japoneza”, nu ajuta doar la calcule sau la matematica. Cum am spus mai devreme, metoda de soroban ajuta la dezvoltarea emisferelor cerebrale. Antrenand „muschiul mintii”, contribuim la cresterea capacitatii intelectuale a copiilor. Am primit de la foarte multi parinti feedbackul ca, invatand metoda de calcul japonez, copiii lor au avut o performanta mai buna la toate materiile scolare.

Cum este sa lucrati cu un numar mare de copii? Cine va ajuta?

Inainte, lucram singura, insa acum echipa a crescut si este in continua dezvoltare. Trainerii de Soroban sunt pregatiti de mine si certificati ulterior in Japonia.

Avand in vedere cursurile cu soroban din timpul saptamanii si din weekend, in care interval de timp isi pot aduce parintii copiii?

Pe parcursul anului scolar, avem program intre 13.00 si 20.00, de luni pana vineri, iar sambata si duminica intre 09.00-16.30. Incheiem anul scolar pe 30 iunie.

Pe durata vacantei de vara, organizam cursuri intensive, de doua saptamani, cu frecventa zilnica de luni pana vineri. Inscrierile sunt in desfasurare.

In care zi din weekend isi pot aduce parintii copiii?

Copiii pot veni sambata sau duminica, iar o sesiune de invatare dureaza doua ore, cu o scurta pauza de joaca la mijlocul intervalului.

Cursurile care se desfasoara in timpul saptamanii includ si weekendul, in afara de cursul propriu-zis din weekend?

In cursul saptamanii, vin copiii care frecventeaza cursurile de doua ori pe saptamana, aceasta fiind si varianta cea mai eficienta de invatare. In weekend, vin copiii care ajung doar o data pe saptamana. In cursul saptamanii o sesiune dureaza 1,5 ore, iar in weekend, doua ore, cu o scurta pauza la mijlocul intervalului.

Ce inseamna ca la cursurile intensive de vara sorobanul este optional? Cum se va lucra in cazul in care parintele nu va plati pentru soroban?

Doar la cursurile intensive de vara sorobanul este optional, fiind durata mica si intensitatea mare – cursuri zilnice, parintii pot opta sa cumpere sorobanul sau sa il foloseasca doar la cursuri, fara sa il poata lua acasa. In timpul anului scolar, cei care vin la cursurile noastre trebuie sa exerseze si acasa, de aceea este musai sa cumpere un soroban.

Cursurile cu soroban ale centrului dvs. au un program stabilit astfel incat copiii, atunci cand termina cursurile, sa dea examen simultan cu ceilalti copii din Japonia?

Examenele sunt stabilite in Japonia: in a doua duminica a lunilor septembrie, decembrie, martie si iunie. Copiii de la centrul nostru care sunt la nivel de testare, pot sustine examenele simultan cu cei din Japonia. Lucrarile lor se trimit imediat in Japonia si diplomele vin tot de acolo, in original.

Ce presupune un examen la sfarsitul cursurilor cu soroban?

Un examen presupune sa termine trei fise in 30 de min: in prima fisa sunt adunarile si scaderile, in a doua sunt inmultiriile si in a treia sunt impartirile. In total, sunt noua nivele de dificultate si cu cat creste nivelul, cu atat numerele sunt mai mari.

Unde ii va fi de folos copilului certificatul eliberat in urma examenului?

Certificatele de soroban pot face parte din portofoliul de activitati extrascolare alaturi de alte diplome care atesta performata copilului in diverse domenii.

Cu ce grupe de varste lucrati?

Intervalul de varsta in care se poate deprinde metoda este 5–14 ani. Dupa varsta de 14 ani, se poate invata doar calculul pe soroban, cel mental nemaifiind accesibil.

Grupa mica de copii cuprinde intervalul de varsta 5-7 ani. Grupa de copii mari cuprinde intervalul de varsta 8-14 ani.

Copiii, in urma cursurilor cu soroban, participa la diverse concursuri?

Nu am organizat concursuri locale de soroban si nici nu am participat deocamdata la competitii internationale de soroban sau Anzan (calcul mental), insa beneficiile stimularii intelectuale prin metoda japoneza ajuta copilul in a performa la orice materie scolara sau concurs la care alege sa participe.

Citeste si Sofia Mihalache: ,,Calculul cu abacul, o metoda unica de stimulare intelectuala cu efecte spectaculoase asupra dezvoltarii cognitive a copilului!”

Sursa foto cover: Soroban Romania

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here