Tot ce trebuie sa stii despre histeroscopie si histerosalpingografie

Fotografie creată de Gustavo Fring, de la Pexels

Patologiile din sfera ginecologica beneficiaza de metode moderne de diagnosticare si de tratament, in multe cazuri. Desi denumirile lor pot parea complicate precum histeroscopie si histerosalpingografie si chiar… inspaimantatoare, de fapt sunt niste metode minim invazive. Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate la clinica Genesis-Athens, iti explica de ce uneori sunt absolut necesare si cum sa te pregatesti in vederea efectuarii lor.

Citeste si Ce este colposcopia si cand este indicata

Atat histeroscopia cat si histerosalpingografia sunt indicatii medicale pentru investigarea infertilitatii feminine, in principal. Dar nu numai. Si una, si cealalta, pot oferi informatii pretioase si in diverse alte patologii ginecologice.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic obstretrica ginecologie la Clinica Genesis Athens

Astfel, histeroscopia, in afara faptului ca face parte din protocolul de investigatie al infertilitatii, mai este efectuata si inaintea unei fertilizari in vitro sau dupa una sau chiar doua fertilizari esuate, vizualizandu-se endoscopic cavitatea uterina. Cu ajutorul acestei tehnici se poate vedea dimensiunea, forma, textura histologica a cavitatii endometriale si a canalului cervical. De asemenea, poate fi depistata existenta unor polipi, chisturi, fibroame sau adeziuni ale peretilor uterini ori anomalii anatomice ale uterului sau colului. Histeroscopia „face lumina” in cazuri de sangerari disfunctionale si malformatii uterine. Investigatia se realizeaza in ambulator, asadar pacienta se poate intoarce la activitatile obisnuite in chiar aceeasi zi.

Momentul cel mai bun pentru efectuarea histeroscopiei este prima saptamana dupa menstruatie. In vederea efectuarii interventiei puteti primi anestezie locala, regionala sau generala. Daca medicul recomanda anestezia generala, va trebui ca incepand din seara precedenta sa nu mancati si sa nu beti nimic. De asemenea, cu o saptamana inainte de efectuarea histerescopiei se vor evita spalaturile vaginale si tratamentele cu ovule intravaginale, iar cu 1-2 zile inainte se evita si contactul sexual. Toate tipurile de anestezie au in vedere eliminarea oricarui disconfort, asadar histeroscopia nu este dureroasa.

In ceea ce priveste histerosalpingografia, scopul acesteia este de a oferi informatii cu ajutorul imaginilor radiografice (folosindu-se substanta de contrast) care se refera la aspectul cavitatii uterine si a trompelor. La acestea se urmareste permeabilitatea (daca sunt sau nu infundate, posibila cauza de infertilitate). „Histerosalpingografia mai poate oferi diagnostic de certitudine in suspiciunile de miom uterin, polipi, aderente din cavitatea uterului sau care apasa pe trompele uterine ori hidrosalpinx”.

Ca si in cazul histeroscopiei, cu o saptamana inainte de efectuarea histerosalpingografiei nu se vor face spalaturi vaginale, nu se vor folosi produse de igiena intima si se va intrerupe administrarea tratamentelor intravaginale. Cu 1-2 zile inainte va fi evitat si contactul sexual. Perioada optima pentru realizarea investigatiei este de doua saptamani dupa menstruatie.

Referitor la durerea resimtita in timpul histerosalpingografiei – de care toata lumea se teme -, acest lucru tine de toleranta fiecarei persoane. Investigatia poate fi facuta fara anestezie sau doar cu anestezie locala. Durerile din partea inferioara a abdomenului sunt suportabile si, oricum, ele dispar in cam jumatate de ora dupa incheierea interventiei.

Citeste si Sanatatea femeii: cele mai importante analize ginecologice care trebuie facute

Autor: Dr. Andreas Vythoulkas

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here