In scolile din Romania, zeci de mii de elevi traiesc zilnic situatii de bullying, fiind exclusi din grupul de colegi, umiliti in public, amenintati, batuti in mod repetat de catre colegii lor. In cadrul Forumul National al Copiilor, cei mici au cerut autoritatilor scoli fara bullying, cadre didactice competente, mai multi consilieri scolari si grupuri de actiune anti-bullying din care sa faca parte reprezentantii lor.
Citeste si Lupta anti-bullying in scoli continua si pe marile ecrane
Convinsi ca implicarea lor directa in prevenirea si combaterea acestui fenomen, alaturi de cadrele didactice, consilierii scolari si parintii, reprezinta un drept, dar si conditia fundamentala pentru a invata in scoli fara bullying, 100 de copii din Bucuresti si alte 13 judete ale tarii au participat, intre 1 si 4 iunie, la cea de-a 19-a editie a Forumului National al Copiilor.
„Bullying-ul se extinde in scolile in care invatam, daca nu luam masuri rapide si daca noi, copiii, nu vom fi implicati in toate etapele.”, declara unul dintre copiii participanti, in debutul evenimentului organizat de Salvati Copiii. Reconsiderand dreptul fundamental al exprimarii propriilor opinii si al participarii lor concrete in contexte si situatii care-i privesc in mod direct, copiii au transmis autoritatilor, in cea de-a patra zi a Forumului, urmatoarele solicitari:
- Crearea de grupuri de actiune anti-bullying in fiecare unitate de invatamant din care sa faca parte, alaturi de cadre didactice pregatite si de consilierul scolar, cel putin 2 elevi si 2 parinti;
- Implementarea in toate scolile si liceele, la propunerea si sub coordonarea grupurilor lor de actiune anti-bullying, a unui sistem de identificare si raportare a cazurilor de bullying, cu respectarea principiului confidentialitatii;
- Cresterea numarului de consilieri scolari: un consilier scolar la un numar realist de elevi, de ex. la 500 de elevi si nu la 800 cum prevede legea in prezent, si asigurarea unei formari specifice a acestora pentru consilierea copiilor, victime ori agresori, in situatii de bullying;
- Asigurarea formarii continue si a evaluarii periodice a cadrelor didactice (invatatori, diriginti) pentru asigurarea unui climat pozitiv in scoala, fara bullying si cu respectarea demnitatii fiecarui copil;
- Derularea de campanii publice de combatere a bullyingului si a cyberbullying-ului, in care sa fie implicati deopotriva elevii si profesorii, promovarea site-ului www.scolifarabullying.ro si stabilirea unei Zile nationale anti-bullying in sistemul de invatamant.
Copiii participanti la acest eveniment de traditie al Organizatiei Salvati Copiii Romania au prezentat astfel autoritatilor, in data de 4 iunie, aceste solicitari pentru ca scolile sa dezvolte programe si activitati anti-bullying. Cererile copiilor includ termene de realizare a actiunilor propuse si institutiile responsabile pentru acest lucru.
„Cand unui copil ii este frica de colegii lui, el parca se blocheaza, nu mai poate invata si nu mai are incredere sa vorbeasca cu cei din jur.” (Andrei, 15 ani)
„Frica, umilinta, complicitatea fortata, toate acestea creeaza un context psiho-social vulnerabil, in care relatiile sociale sunt denaturate, iar increderea, una dintre achizitiile esentiale ale unui elev, este fisurata si compromisa. Scoala trebuie sa fie un loc in care fiecare copil si fiecare profesor sa se simta in siguranta”, spune Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.
Fenomenul in Romania
Dintre cei aproximativ 1.300.000 de copii apartinand ciclurilor gimnazial si liceal:
- 400.000 sunt exclusi din grupul de colegi
- 325.000 sunt umiliti in public
- 390.000 sunt amenintati cu bataia sau cu lovirea
- 220.000 sunt batuti in mod repetat de catre colegii lor.
Asa arata statistica directa a cazurilor de bullying, un fenomen complex, ale carui consecinte afecteaza deopotriva victima, agresorul si martorul tacut.
La nivel european, Romania se situeaza pe locul 3 in clasamentul celor 42 de tari in care a fost investigat fenomenul, potrivit unul raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), cu 17% dintre copiii de 11 ani care au recunoscut ca au agresat alti elevi cel putin de trei ori in luna anterioara, procentajul celor de 13, respectiv 15 ani, fiind de 23%.
Dar cifrele nu acopera intreaga realitate a unui fenomen complex cu repercusiuni pe termen lung asupra dezvoltarii psiho-emotionale si vietii sociale ale tuturor actorilor implicati: victima – agresor – martor.
Citeste si Bullying-ul interzis prin legea educatiei
Delegatiile copiilor au fost primite de reprezentantii Ministerului Educatiei Nationale, Camerei Deputatilor si Centrului Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala.
Ministrul Educatiei, doamna Ecaterina Andronescu, a ascultat cu interes recomandarile prezentate de copii, Ministerul Educatiei Nationale sprijinind demersurile Organizatiei Salvati Copiii in baza Protocolului de colaborare privind prevenirea comportamentelor de bullying in mediul scolar.
Reprezentantul Centrului Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala, doamna Aura Stanculescu, a primit cu deschidere delegatia copiilor, dovedind un real inters fata de solutiile propuse de copii: „Diminuarea bullyingului si a efectelor acestuia nu se poate realiza decat printr-un efort comun al actorilor implicati: victima, agresor, martori. Este necesar ca acestia sa inteleaga faptul ca identificarea corecta a situatiei, a nevoilor celor implicati, precum si a solutiilor imediate pot conduce la diminuarea daunelor fizice, emotionale si sociale”.
La Comisia pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din cadrul Camerei Deputatilor, delegatia copiilor a fost primita de doamna Camelia Gavrila, Presedintele Comisiei. Dialogul s-a desfasurat intr-un context informal si incurajator pentru copii, iar delegatia de elevi a plecat cu promisiuni ale caror indepliniri cei mici le vor monitoriza.
Forumul National al Copiilor, ajuns la cea de-a 19-a editie, este un eveniment de traditie al Organizatiei Salvati Copiii Romania, prin care vocea copiilor este adusa in prim-plan si instituita ca partener de dialog al autoritatilor decidente.
Vezi si Ce alegi sa faci intr-o situatie de bullying?