Depistarea celulelor canceroase sau a celor cu potential malign se realizeaza cu ajutorul testului Babes-Papanicolau. Daca, in urma efectuarii acestuia, rezultatul este unul anormal, pacientei i se va recomanda efectuarea unei colposcopii. Ce este colposcopia, care sunt pregatirile necesare din partea pacientei, cand anume este indicata aflati de la dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrica ginecologie, specialist in infertilitate la Clinica Genesis Athens.
Vezi si Sanatatea femeii: cele mai importante analize ginecologice care trebuie facute
Daca in urma efectuarii unui test Babes-Papanicolau, rezultatul indica ”celule anormale” la nivelul colului uterin, acest lucru atrage după sine efectuarea unor investigatii suplimentare, colposcopia fiind prima dintre acestea. De asemenea, investigatia mai poate fi recomandata si atunci cand in timpul examinarii pelvine, medicul observa la nivelul colului o formatiune tumorala, o ulceratie sau un alt tip de anomalie.
Colposcopia este metoda de vizualizare a colului uterin si vaginului cu ajutorul unui colposcop. Acesta este similar unui microscop foarte performant, care mareste imaginea de pana la 60 de ori. Colposcopia confirma sau nu daca celulele de la nivelul colului uterin sunt anormale.
Cel mai potrivit moment pentru efectuarea acestei investigatii este in primele 10 zile ale ciclului menstrual, dupa terminarea menstruatiei, in absenta oricarei sangerari vaginale sau a unei infectii vaginale. Se efectueaza in cabinetul de ginecologie, nu este o procedura dureroasa (nu este nevoie de anestezie, pacienta simtind doar o usoara senzatie ca de ciupitura sau crampe) si dureaza maxim 30 de minute, in functie de cat de complexa este situatia. Pacienta primeste rezultatul pe loc.
Dupa asezarea pe masa ginecologica, pacientei i se monteaza un specul intravaginal, urmand examinarea colului cu ajutorul colposcopului. Examinarea cuprinde trei etape: examinarea dupa badijonarea cu ser fiziologic, o a doua dupa folosirea unei solutii cu acid acetic 3-5% si examinarea dupa folosirea solutiei Lugol (poarta numele si de test Lahm Schiller). Folosirea acestor trei tipuri de substante permite observarea zonelor cu modificari patologice, la nivelul mucoasei cervicale.
Citeste si Testul AMH. Ce indicii ne ofera si cand trebuie facut
In timpul examinarii, medicul poate decide efectuarea unei biopsii pentru examinarea ulterioara in laboratorul de specialitate. Conizatia cervicala este procedura prin care este ”decupat” un fragment in forma de con sau cilindru in jurul orificiului cervical. Acesta este apoi trimis la laboratorul de specialitate, pentru depistarea celulelor canceroase. Daca acestea sunt identificate, pacienta va avea nevoie de tratamente oncologice. Daca celulele canceroase nu sunt depistate, pacienta va efectua regulat, la indicatia medicului, testul Papanicolau si colposcopie.
Pregatirea pacientei pentru colposcopie nu este una speciala, dar este bine ca medicul ce urmeaza sa faca interventia sa fie anuntat daca pacienta este insarcinata, alergica la vreun medicament, daca este nu in tratament pentru o infectie vaginala, cervicala sau pelvina. Totodata, cu 48 de ore inainte de efectuarea investigatiei, se recomanda evitarea contactelor sexuale, folosirea tampoanelor interne, a tratamentelor interne ori a dusurilor intravaginale.
De asemenea, dupa efectuarea interventiei, timp de o saptamana, nu se recomanda folosirea tampoanelor interne, efectuarea dusurilor vaginale sau intretinerea de reporturi sexuale pentru a da timp de vindecare colului.
Vezi si Dr. Andreas Vythoulkas: Exista vreo legatura intre infertilitate si imunitate?
Autor: Dr. Andreas Vythoulkas