Reteta zilei: medalion de somn in sos de capere

Reteta zilei aduce gurmanzilor si pofticiosilor un preparat din medalion de somn in sos de capere. O reteta ideala pentru intreaga familie, medalionul de somn se va stropi cu zeama de lamaie si se va orna cu felii savuroase de cartofi copti. Daca va este pofta de o reteta cu peste, aflati cum se prepara atat somnul, cat si sosul usor picant al caperelor parfumate.

Ingrediente:

  • 14 medalioane de somn
  • 4-5 linguri capere murate
  • 200 g unt
  • 1 lingura faina
  • 300 ml lapte
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 1 legatura marar
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Presarati medalioanele de peste cu sare si piper si prajiti-le in 50 g unt topit, apoi scoateti-le pe servetele absorbante, acoperiti-le cu un capac si pastrati-le la cald. Separat, intr-o alta tigaie puneti untul ramas si cand acesta s-a topit si s-a incins, puneti caperele scurse de apa si stoarse foarte bine.

Citeste si Reteta zilei: crema de avocado cu peste, pentru cei mici si cei mari

Caliti-le la foc potrivit doua, trei minute, apoi puneti in tigaie faina. Cand aceasta incepe sa se rumeneasca putin, stingeti cu lapte, turnandu-l putin cate putin si amestecand incontinuu pentru a nu se forma cocoloase.

Adaugati mararul tocat marunt si potrivit de sare si piper. Lasati sosul sa fiarba un minut sau doua la foc mic. Serviti medalioanele stropite cu zeama de lamaie si sos de capere, iar alaturi puneti felii de cartofi copti in coaja ca garnitura. Ornati cu feliute de lamaie si marar tocat marunt presarat pe deasupra.

Bonus, sosul de capere

Ingrediente:

  • 2 linguri unt
  • 2 linguri faina
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 400 ml supa de legume sau de pui
  • 2 linguri capere mari
  • 2 linguri smantana
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

Topiti untul intr-o craticioara. Adaugati faina, amestecati si rumeniti-o timp de trei minute, la foc potrivit. Stingeti cu supa de pui sau de legume. Lasati sa fiarba, amestecand incontinuu pentru a nu se forma cocoloase. Adaugati zeama de lamaie si smantana si caperele intregi sau taiate, dupa plac. Mai fierbeti inca cinci minute, apoi luati vasul de pe foc si lasati sosul la racit. Se potriveste pestelui gras.

Ce sunt caperele?

Caperele sunt mugurii in curs de inflorire a plantei numita caper, un arbust mic ce creste in tari, cum ar fi Italia, Grecia, Cipru sau in unele regiuni din nordul Africii si din Asia, scrie diversificare.ro.

Bobocii care nu se recolteaza se vor transforma in flori cu petale albe si stamine lungi, de culoare mov. Caperele sunt o sursa importanta de antioxidanti, cum ar fi quertinul si rutinul, si de vitamine, precum A, C, K, E, dar si de minerale: calciu, fier, cupru si potasiu.

Citeste si Reteta zilei: Cosulete de rosii cu peste

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here