Caravana Nes(u)puselor, ateliere creative pentru copii

Caravana Nes(u)puselor, o aventura de basm prin satele si orasele mici din Romania, incepe pe 13 mai 2019. Sunt ateliere creative pentru copii cu varste de 8-12 ani, la care vor participa Adina Rosetti, Victoria Patrascu, Iulia Iordan, Laura Grunberg si Cristina Andone.

Citeste si ,,Kidibot Start-Up Romania”, proiect educational pentru elevi

Pe 13 mai debuteaza, in localitatile Izvoarele si Botoroga – judetul Teleorman, CARAVANA NES(U)PUSELOR, un proiect De Basm- Asociatia Scriitorilor pentru Copii si Adolescenti, care va consta intr-o serie de ateliere educative ce au ca punct de plecare cartea Nes(u)pusele – 100 de femei pentru 100 de ani de Romanie moderna (vol.1), publicata in octombrie 2018 in contextul celebrarii Centenarului Romaniei.

In scoli si biblioteci din 7 judete si 35 de localitati, marea majoritate din mediul rural, atelierele vor oferi exemple documentate in carte, dar vor colecta si povestile unor Nesupuse, inca anonime, precum si materiale pentru dezvoltarea si imbogatirea platformei online Nes(u)pusele (www.nesupusele.ro). cu noi exemple de femei care au realizat ceva pozitiv pentru semenii sau in comunitatea lor. Mini-caravanele regionale se vor desfasura pe traseele judetene: ARGES (Vladesti, Aninoasa, Hartiesti, Boteni), BACAU (Slanic, Targu Ocna, Blagesti), BRAILA (Mircea Voda, Insuratei, Gemenele, Valea Canepii), CONSTANTA (Medgidia, Mangalia, Navodari, Ovidiu), GIURGIU (Mihailesti, Gaujani, Clejani, Gostinari), TELEORMAN (Botoroaga, Izvoarele, Tatarastii de jos, Troianele), VALCEA (Pietrari, Amarasti, Valea Mare, Glavile), SIBIU (Biertan, Merghindeal, Avrig, Sacadate, Cisnadie) si VRANCEA (Naruja, Vidra).

Atelierele interactive, care se vor baza in principal pe folosirea de tehnici de scriere creativa/storytelling, desen-ilustratie, dialog si dezbatere, vor fi sustinute de autoarele cartii, scriitoarele Adina Rosetti, Victoria Patrascu, Iulia Iordan, Laura Grunberg si Cristina Andone, si se adreseaza copiilor preadolescenti (8-12 ani). Participantii vor primi printr-o metodologie de tip non-formal, din sfera educatiei prin cultura, o multitudine de informatii si cunostinte din diversele domenii in care s-au remarcat Nes(u)pusele – literatura, arte, stiinte, sport, societate civila, precum si date despre contextul social, politic si cultural in care acestea s-au manifestat.

Copiii vor fi stimulati sa-si foloseasca amintirile legate de familie, de cercul de apropiati sau cunostintele pe care le au despre istoria comunitatii din care fac parte pentru gasirea de Nes(u)puse locale si de istorii traite care merita sa fie inscrise in memoria colectiva. Aceste exemple vor fi adunate, publicate si promovate pe platforma online  – sectiunea https://nesupusele.ro/cine-e-nesupusa-din-viata-ta/ si vor fi folosite pentru seria de cinci podcasturi care va fi lansata la finalul proiectului, in septembrie 2019.

Caravana NES(u)PUSELE isi propune sa contribuie la educatia pentru egalitatea de gen si la accesul la cultura al copiilor din mediul rural si din zonele defavorizate socio-cultural. Prin difuzarea pe scara larga a unor ateliere care promoveaza modele feminine puternice si valori fundamentale ale societatii contemporane – creativitate, curaj, perseverenta, empatie, solidaritate, libertate, participare, toleranta- Nes(u)pusele pot deveni modele de viata pentru fete si, prin destinul lor exemplar, pot schimba si perceptia baietilor asupra rolului femeilor in societate.

Urrmariti-ne pe Facebook si pe www.nesupusele.ro unde vom posta jurnalul acestei Caravane, cu materiale despre ateliere, cu noi povesti de Nes(u)puse, cu efervescenta si creativitatea copiilor, cu imagini din satele Romaniei si cu cinci scriitoare pornite la drum cu carti si caiete in bagaj.

Citeste si „Cand voi fi Mare”, consiliere si orientare profesionala pentru copii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here