Ultimele rezultate ale unui studiu sugereaza ca obezitatea si problemele emotionale tind sa se dezvolte impreuna inca din copilarie. Cercetatorii au aratat ca obezitatea la varsta de sapte ani este un factor de risc pentru aparitia problemelor emotionale la varsta de 11 ani ai copilului si invers: problemele psihice sunt un factor de risc pentru aparitia obezitatii la varsta de 14 ani.
Indicele de masa corporala (IMC) ridicat, (engl. Body Mass Index, BMI) impreuna cu o sanatate psihica degradata au efecte negative inca din perioada copilariei, scrie pe site-ul Centrului pentru studii longitudinale. Aceasta cercetare a fost publicatain Jurnalul Asociatiei Medicale Americane (JAMA) sub denumirea „Comorbiditate, codificare si asocieri temporale intre indicele de masa corporala si internalizarea simptomelor din copilaria timpurie pana la adolescenta”.
Cercetatorii de la o universitate din Londra (engl. UCL) si de la Universitatea din Liverpool au analizat datele a peste 17.000 de copii nascuti in Regatul Unit al Marii Britanii (UK) in perioada cuprinsa intre 2000 si 2001, fiind o parte din „Studiul privind grupul milenialilor”. Cercetatorii au examinat diferite informatii, cum ar fi greutatea si inaltimea copiilor care aveau trei, cinci, sapte, 11 si 14 ani, plus rapoartele parintilor privind problemele emotionale ale copiilor lor, cum ar fi anxietatea sau starile de indispozitie. De asemenea, au fost preluate si informatii despre starea psihica a parintilor, istoricul social si sexul copiilor.
Obezitatea si problemele emotionale tind „sa erupa” impreuna inca din copilarie si din adolescenta, incepand de la varsta de sapte pana la 14 ani, insa nu din copilaria timpurie, cum ar fi perioada cuprinsa intre trei si cinci ani. Fetitele au un indice de masa corporala si probleme emotionale mai ridicate in comparatie cu baieteii, se arata in studiu.
Dupa ce s-a luat in considerare istoricul social, legatura dintre indicele de masa corporala si problemele emotionale a fost cu putin redusa, sugerandu-se, astfel, ca dezavantajele socio-economice explica doar o parte din alaturarea celor doua aspecte. De asemenea, studiul arata ca obezitatea la varsta de sapte ani este un factor de risc pentru problemele emotionale la varsta de 11 ani ai copilului si invers: problemele psihice sunt un factor de risc pentru obezitate la varsta de 14 ani.
Rata obezitatii si a problemelor emotionale cresc treptat inca din copilarie si adolescenta. Aproape 8% dintre tineri au avut probleme cu obezitatea de la varsta de 14 ani. Aproape 50% dintre cei care au suferit de obezitate au avut un nivel ridicat al suferintelor emotionale.
„Desi studiul nu lumineaza clar motivele pentru care obezitatea si problemele emotionale se dezvolta impreuna inca din copilarie, noi putem sugera ca acesti copii care au un indice de masa corporala mare se pot confrunta cu o experienta neplacuta din cauza problemelor de greutate, iar asta duce la cresterea simptomelor depresive. Studiul vrea sa sublinieze importanta preventiei si sa minimizeze efectele negative in ceea ce priveste sanatatea copilului”, a precizat dr. Charlotte Hardman, co-autor al cercetarii.
Totodata se pot „obtine rezultate foarte bune in tratamentul obezitatii cu ajutorul terapiei cognitiv-comportamentale, hipnoterapiei, tehnicilor de relaxare si autohipnoza”, scrie pe blogul sau Sorina Chicus, psihoterapeut.