Sfaturi de parenting in cazul unui scolar

Exista atat de multe reguli de parenting, atatea sfaturi si idei despre cum sa-ti cresti, educi, disciplezi copilul mic, despre cum sa te comporti si ce sa faci. Si incerci sa tii cont de ele, sa inveti si sa-i oferi copilului tot ce-i mai bun. Apoi vine o noua etapa: scoala. Si ai impresia ca tot ce stiai despre parenting nu prea mai e valabil in cazul copilului tau. Afla aici cele mai bune si simple sfaturi de parenting in cazul unui scolar.

In primul rand, este bine sa intelegi ce schimbari aduce aceasta noua etapa. Copilul va incerca sa fie mai independent, este capabil sa aiba mai mult grija de el, sa se implice in diverse sarcini, sa-si asume mici responsabilitati, sa ia si mici decizii. Cu toate acestea, copilul scolar are, in continuare, nevoie de supervizare si ghidare.

Pe perioada scolii, parintele are doua mari si deosebit de importante responsabilitati in ceea ce-l priveste pe copil:

  • sa invete sa-i permita si sa-l incurajeze pe copil sa se integreze in aceasta noua etapa si sa-si faca singur prieteni.
  • sa invete sa fie “parinte de la distanta”, scrie healthychildren.org. Odata ce incepe copilul scoala, parintele va petrece mai putin de jumatate din timpul pe care-l petrecea inainte cu copilul. De aceea, parintele va trebui sa invete sa fie mai eficient, mai vigilent, destul de implicat in viata copilului, dar in acelasi timp un bun observator si suporter… de pe margine.

Scoala va avea un rol important in viata copilului. In aceasta perioada el va invata sa fie mai increzator in propriile forte, sa fie mai autonom, sa-si testeze limitele propriei independente, sa-si caute modele, internalizandu-si anumite valori morale.

In timp ce va acumula noi cunostinte, va invata sa se bucure si de noile reusite, iar aceste lucruri il pot ajuta sa-si creasca increderea in sine.

In aceasta perioada parintele trebuie sa urmareasca, daca nu cumva exista anumite frustrari ascunse sau cauze stresante, care ii pot diminua din dorinta de a invata: lipsa unei relationari eficiente cu invatatorul/profesorul, anumite tulburari de invatare, anxietatea de separare, conflicte cu unii colegi, scrie healthychildren.org.

Este indicata supravegherea copilului atunci cand isi face temele (Atentie, acest lucru nu inseamna sa faci temele pentru copilul tau!), dar si sa recapitulezi anumite informatii invatate sau abilitati insusite.

In perioada scolara, copilul va descoperi ca prietenii sunt foarte importanti pentru el. Vei observa ca este preocupat sa fie acceptat de ei si in acelasi timp sa aiba parte de validarea si recunoasterea acestora.

Rolul parintelui in aceasta etapa este sa monitorizeze alegerile de prietenie ale copilului, dar sa nu interfereze prea mult. Parintele este cel care ii va oferi suportul si intelegerea atunci cand copilul se va confrunta cu probleme de relationare cu prietenii/colegii si va incerca sa-l ghideze cum sa gandeasca, astfel incat sa poata sa solutioneze si singur orice problema aparuta.

Autor: Inga Stoian

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here