Turtele prajite sunt desprinse din filmul copilariei. Poate bunicii sau mamele noastre ne faceau turte fie cu dulceata, fie simple sau cu branza. Le mancam imediat, cu mare pofta si entuziasm. Daca ti-era dor de o reteta de turte „aurii” cu branza, este o ocazie perfecta de a-ti incerca talentele culinare si de a-ti bucura papilele gustative!
Ingrediente:
- 1,5 l lapte
- 1 l apa
- 200 g unt sau untura
- 250 g branza de burduf
- 50 g urda sarata
- 500 g malai
- sare
Modul de preparare:
Puneti la fiert laptele amestecat cu apa si adaugati o lingurita de sare. Cand amestecul incepe sa fiarba, adaugati treptat malaiul, amestecand incontinuu pentru a nu se forma cocoloase. Lasati mamaliga sa fiarba la foc mic amestecand din cand in cand.
Citeste si Reteta zilei: Pulpa de miel la cuptor cu ciuperci si rosii
Dupa ce a fiert 20 de minute, luati vasul de pe foc si adaugati in mamaliga 100 g unt sau untura, branza de burduf rasa si urda. Amestecati bine ingredientele. Luati cu o lingura din amestec si formati turtite pe care le prajiti in unt sau in untura, pe ambele parti.
Scoateti-le pe servetele pentru a elimina grasimea de prisos. Serviti-le calde, eventual, presarate cu branza rasa.
Urda
Zerul ramas dupa pregatirea casului dulce se tine timp de o ora la temperatura de 85-90 de grade Celsius, timp in care are loc precipitarea restului de proteina. Pe tot timpul fierberii, zerul se agita incontinuu cu o lingura de lemn ca sa nu se prinda de fundul vasului si sa se afume.
Treptat, bucatelele de urda se ridica la suprafata vasului unde se sterg cu o lingura si se pun la scurs pentru 10-12 ore, timp in care se elimina tot zerul. Din 10-12 l de zer rezulta, de regula, 1 kg de urda.
Referitor la branza, burduful este facut din piele sau stomac de oaie, basica de porc sau de bivol. Pielea de oaie este preparata prin smulgerea lanii și prin oparire.
Citeste si Reteta zilei: cartofi frantuzesti