Conceperea bebelusului: si varsta tatilor conteaza la fel de mult

Fotografie creată de Amina Filkins, de la Pexels

Varsta tatilor este importanta atunci cand vine vorba despre conceperea bebelusului.  Este recomandat ca ambii parteneri de viata sa stea de vorba cu un medic specialist pentru a se informa cu privire la avantajele si dezavantajele conceperii unui copil la varste inaintate.

Studiile arata ca nu doar fatul poate avea probleme de sanatate, ci si mama in timpul sarcinii, avand un risc mai ridicat de a face diabet gestational. Un studiu publicat in revista medicala „British Medical Journal” arata ca atat mamele insarcinate, cat si copiii au un risc mai ridicat in a avea probleme de sanatate atunci cand tatii sunt mai in varsta. Fertilitatea barbatilor descreste cu timpul, dar nu atat de agresiv ca la femei, scrie Parent24.

O alta cercetare privind barbatii europeni sugereaza ca exista cu 50% sanse mai mici de a concepe un copil dupa primul an de incercari si dupa varsta de 35 de ani in comparatie cu barbatii care au 25 de ani. De asemenea, femeile care au parteneri de viata cu varsta de 35 de ani sau mai maturi de atat tind sa aiba parte de avorturi mai mult decat parintii tineri.

Citeste si Risc de deces prematur la copiii cu tati in varsta

Exista sansa unei nasteri premature

Un studiu din 2018, publicat in „British Medical Journal”, arata ca sansele aparitiei problemelor in timpul perioadei de sarcina si dupa nastere cresc in cazul cuplurilor cu tati mai in varsta. Cercetatorii de la Universitatea Stanford din SUA au analizat datele a 40 de milioane de nou-nascuti in perioada 2007-2016 pentru a vedea cum poate ii poate afecta pe sugar si pe mama varsta tatalui.

Copiii au avut un risc de 14% mai mare de a se fi nascut prematur (inainte de cele 37 de saptamani), dar si un risc crescut de a avea o greutate mai mica (sub 2.5 kg) in cazul tatilor trecuti sau egal cu varsta de 45 de ani, comparativ cu tatii cu varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani, mai scrie Parent24.

Cercetatori din Danemarca au analizat legatura intre varsta matura a barbatului si problemele congenitale. Aceste probleme includ conditii rare de dezvoltare, cum ar fi, de exemplu, nanismul.

Un impact ingrijorator este cel al sanatatii mintale. Copiii ai caror tati sunt in varsta au un risc crescut sa sufere de schizofrenie, retard mintal sau tulburari din spectrul autismului (TSA).

Citeste si Autoprofetia sau cum sunt tratati copiii diferit, inca de la nastere

Schimbarile care se produc la nivelul spermatozoizilor barbatilor in varsta pot contribui la probleme de sanatate aparute ulterior. Tatii transmit copiilor de patru ori mai multe mutatii genetice decat mamele, scrie descopera.ro. Barbatii transmit un numar mai mare de mutatii din cauza volumului mare de spermatozoizi produsi.

De asemenea, apar efecte negative si in cazul mamelor insarcinate, nu doar in cazul copiilor. Riscul de a face diabet gestational creste cu atat mai mult cu cat tatii sunt mai in varsta. 13% dintre cazurile nasterilor premature si 18% dintre cazurile in care a aparut diabetul gestational au o legatura cu varsta matura a tatilor, conform cercetatorilor straini.

Exista si tati in varsta care nu au probleme cu fertilitatea, iar copiii lor nu prezinta probleme serioase de dezvoltare fizica sau psihica.

In general, varsta tatalui este mai putin importanta fata de varsta mamei. Este necesar sa fie inclusi si tatii in conversatiile privind planificarea sarcinii si preconceptia pentru a se asigura ca toate cuplurile sunt informate si pot creste un copil sanatos.

Citeste si Ce presupune conceperea copiilor dupa varsta de 35 de ani?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here