Romania, in topul listei de infectie tuberculoasa in Europa in randul nou-nascutilor

Romania se afla in topul listei de infectie tuberculoasa in Europa in randul nou-nascutilor, potrivit medicului Simona Vladareanu, seful sectiei de neonatologie din cadrul Spitalului Elias. Motivul principal ar fi faptul ca acest vaccin nu acopera toate tulpinile care produc tuberculoza, ci doar 90% din ele.

Vezi si Imunizarea prin vaccinare

„In ceea ce priveste tuberculoza, desi vaccinarea se realizeaza in masa la nou-nascuti, constatam ca suntem in top in lista de infectie tuberculoasa in Europa, si poate si dincolo de Europa, asta pentru faptul ca acest vaccin nu acopera toate tulpinile care produc tuberculoza. Totusi, asigura imunitatea in cazul tulpinilor de tuberculoza care produc formele grave, serioase, de tuberculoza osoasa sau cea organica, renala, genitala, si mai putin poate, in ceea ce priveste tuberculoza pulmonara, acoperirea fiind sigur peste 90%, dar raman si tulpini care nu sunt incluse in acest vaccin”, a precizat medicul.

In acelasi context, Simona Vladareanu a declarat ca riscul de cronicizare pentru nou-nascuti, in cazul infectiei cu virusul hepatic B, este prezent in proportie de 90%, spre deosebire de adulti, unde riscul este mult mai mic.

„In ceea ce priveste hepatita B, la acest moment, ECDC-ul (Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor) raporteaza aproximativ 500.000 de cazuri de infectie cu hepatita B. Particularitatea la nou-nascut este ca, aceasta infectie care e transmisa de la mama, deci e vorba de infectia materno-fetala, se poate croniciza in procent de 90% spre deosebire de infectia cu virus B la adult. Aceste cazuri cronice de hepatita B duc la situatia dezvoltarii cancerului hepatic si la hepatita fulminanta, uneori si la decesul acestor nou-nascuti si sugari, motiv pentru care vaccinarea impotriva hepatitei B este extrem de importanta”, a spus medicul.

Seful Sectiei Clinicii de Neonatologie din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Elias a precizat ca, data fiind sensibilitatea crescuta a nou-nascutului, reactivitatea acestuia in fata agentilor infectiosi este slaba. De asemenea, o mare problema este reticienta si refuzul mamelor de a-si vaccina nou-nascutii.

Citeste si 12 reguli de urmat inainte si dupa vaccinare!

„Problema pe care o intalnim noi in cuplurile mama si nou-nascut este de reticienta sau refuz de a accepta vaccinarea, in conditiile in care vaccinurile sunt gratuite si puse la dispozitia sectiilor de nou-nascuti. Trebuie sa recunoastem ca exista si perioade relativ scurte, in care intr-adevar, vaccinul a lipsit din maternitati, pe o perioada variabila de timp, dar in general, atunci cand au fost achizitionate din nou doze de vaccin, s-au facut liste si s-au reprogramat copiii”, a precizat medicul.

Ea a spus ca o lege a vaccinarii in Romania este esentiala, deoarece exista multe persoane care pot influenta opinia publica in acest sens, desi nu sunt cadre medicale avizate.

„Legea vaccinarii este necesara, deoarece in Romania, particular intalnim trenduri pro sau contra vaccinarii, mai ales cele contra, sustinute de persoane care nu sunt avizate, nu sunt scolite, care nu au nicio tangenta cu medicina”, a declarat Simona Vladareanu.

Citeste si Imunizarea prin vaccinare la copil

Sursa: Mediafax

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here