Exista cate o placinta cu diverse umpluturi pentru fiecare gust si pentru fiecare pofticios. Daca iti place prazul si iti surade ideea de a manca o placinta, atunci poti afla aici o reteta simpla de placinta cu branza si praz.
Citeste si: Reteta zilei: Triunghiuri cu branza pentru pitici voinici
Ingrediente pentru aluat:
- 600 g de faina
- 30 g de sare
- 5 ml otet de mere
- 350 g unt
- putin unt pentru uns tava
- apa calduta
Ingrediente pentru umplutura:
- 1 kg de praz
- 5 oua
- 300 g branza/telemea de oaie
- 200 g iaurt
- 100 ml ulei
Citeste si: Reteta zilei: cea mai buna turta dulce!
Magia din bucatarie:
- Pentru aluat, se cerne faina pe o planseta, se amesteca totul cu 1 lingura de ulei, otet si sare, adaugandu-se treptat apa calduta, pana ce se obtine un aluat potrivit de tare, care se lasa – acoperit – in repaus, pentru cel putin o jumatate de ora.
- Se imparte aluatul in aproximativ 30 de bucati. Fiecare bucata se intinde ca o foaie pana ajunge de marimea tavii. Se pune o foaie pe un platou, presarat cu putina faina, se unge cu putin unt caldut, peste care se asaza o alta foaie, care se unge si aceea, apoi alta, se unge, si tot asa, pana se termina foile.
- Pentru umplutura, se spala, se fierbe, se scurge si se toaca prazul. Uleiul se incinge si in el se caleste putin prazul, sa-i iasa apa. Se bat ouale, se rade branza. Dupa ce prazul s-a racit, se freaca impreuna cu branza, oul si iaurtul.
- Se scot foile din frigider, se unge o tava cu putin unt, se asaza o foaie in tava, peste ea se intinde umplutura, apoi se acopera cu o alta foaie, lipindu-se usor marginile, dupa care se pune placinta in cuptorul incins, la foc de 180 C, circa 30 de minute, pana se rumeneste frumos.
Retine: Originar din bazinul mediteraneean, prazul a fost bine cunoscut inca din Antichitate. In Romania se cultiva pe mari suprafete, in special in sudul si estul tarii. Prazul contine aproape 90% apa, proteine vegetale, potasiu, calciu, vitaminele B1, B2 si C, iar valoarea energetica este apreciata la doar 22 kcal pentru 100 de grame.
Autor: Inga Stoian
Citeste si: Reteta zilei: focaccia pufoasa cu ierburi aromate