Pentru o masa inedita de sarbatori, poti opta pentru reteta zilei de astazi: miel cu sos de alune, migdale si fistic. Sosul crocant si aromat se imbina armonios cu carnea frageda a mielului. Dar inainte de toate, trebuie sa stii cateva reguli esentiale atunci cand vrei sa cumperi carne de miel.
Ingrediente:
- 600 g pulpa de miel
- 50 g alune
- 50 g fistic
- 50 g migdale
- 2 cepe
- 1 morcov
- 1 telina mica
- 1 radacina de patrunjel
- 200 g unt
- 2 linguri pasta de tomate
- 2 catei de usturoi
- 7-8 frunze de salvie
- 1 legatura patrunjel
- sare
- piper
Citeste si Reteta zilei: Pulpa de miel la cuptor cu ciuperci si rosii
Mod de preparare:
Curata pulpa de miel de pielite si tendoane, spal-o si pune-o la fiert in trei litri de apa impreuna cu o ceapa, legumele curatate, spalate si o lingurita de sare. Dupa ce carnea a fiert, las-o putin sa se raceasca, apoi tai-o in feliute subtiri.
Caleste in 100 g unt ceapa ramasa, tocata marunt, apoi dupa patru, cinci minute adauga pasta de tomate si dupa un minut stinge cu 100 ml din supa in care a fiert pulpa de miel.
Adauga migdalele, alunele si fisticul, curatate si sfaramate marunt. Lasa sosul sa fiarba zece minute la foc mic, apoi pune frunzele de salvie si patrunjelul, tocate marunt.
Separat, intr-o tigaie mai mare, topeste untul ramas si rumeneste in aceasta feliutele de carne, cate doua, trei minute pe fiecare parte. Pune sosul in tigaia cu feliutele de carne, adauga 200 ml supa si potriveste de sare si piper.
Mai lasa totul sa fiarba la foc mic circa zece minute, apoi adauga usturoiul tocat marunt si ia tigaia de pe foc. Serveste feliutele de carne cu sosul de alune, migdale si fistic si cu garnitura de orez.
Reguli de respectat atunci cand cumperi carne de miel
Pentru a cumpara carne de miel calitativa si proaspata, indicat este sa o achizitionezi din locuri sigure, adica din locuri special amenajate si autorizate sanitar-veterinar. Greutatea mielului trebuie sa aiba intre zece si 13 kilograme deoarece un miel mai mic sub noua kg va contine mai multe purine, care il va face greu digerabil. Verifica organele unui miel inainte sa le cumperi deoarece organele se strica mult mai usor decat carnea in sine. Culoarea carnii de miel este rozalie si nu rosie. Carnea de miel trebuie sa fie verificata si stampilata, explica Sfatul Medicului.
Citeste si Tarta umpluta cu miel si fenicul