Bebelusul si vremea caniculara: ce trebuie sa stii

Bebelusul, pe vreme caniculara, necesita mai multa atentie si protectie. Daca micutul arata bolnavicios, refuza sa bea apa sau vomita regulat, atunci s-ar putea sa fi facut insolatie.

Bebelusul si copilul mic nu isi pot controla la fel de bine temperatura corpului asa cum se intampla la adulti. Prin urmare, copiii mici sunt mai mult predispusi la a face insolatie sau sa fie extenuati de la caldura, scrie Pregnancy Birth Baby.

Bebelusii pana in sase luni ar trebui feriti, intr-un procent de 100%, din calea soarelui deoarece pielea lor contine prea putina melanina, pigmentul care protejeaza impotriva razelor puternice ale soarelui. De astfel, nici protectia solara nu este recomandata bebelusilor sub sase luni, putand fi inlocuita cu palarioare, sepci si cat mai multa umbra.

Bebelusilor mai mari de sase luni, aplica-le o crema cu factor de protectie solara mare, cum ar fi cea SPF 30+. Aplica regulat crema pe pielea micutului, in special daca ii place sa intre mereu in apa. Jucatul, impreuna, prin apa il ajuta pe copil sa-si mentina temperatura corpului la nivel potrivit. O baie calduta inainte de culcare este benefica cateodata, potrivit Pregnancy Birth Baby.

Citeste si Cum ne protejam copiii de canicula

Daca in camera se afla aer conditionat, asigura-te ca atmosfera nu se raceste prea tare. Este recomandata o temperatura intre 24 si 26 de grade Celsius.

Medicamentele pot creste riscul unei imbolnaviri. Lasate sau expuse la caldura, ele pot deveni toxice. Este necesar ca medicamentele sa fie pastrate la o temperatura mai mica de 25 de grade Celsius, dar si parerea unui farmacist conteaza intr-o mare masura, scriu cei de la Health.

Cand vine vorba despre calatoriile in masina, profita de anumite momente ale zilei in care soarele nu straluceste atat de puternic. Niciodata sa nu lasi bebelusul singur in masina deoarece atmosfera statica si calduroasa poate fi nociva. Temperatura dintr-o masina aflata in parcare poate atinge si 30, 40 de grade Celsius, chiar daca lipsesti cateva minute.

Citeste si Cum sa imbraci corect copilul vara?

La fel ca adultii, copiii au nevoie sa fie hidratati. Observi daca e deshidratat cand exista intre sase si opt scutece umede in timpul zilei. In primele sase luni ale bebelusului, cand inca e alaptat, nu este indicat sa ii dai apa. Odata ce copilul a trecut pe o alimentatie solida, ii poti oferi mici cantitati de apa rece pe timpul zilei.

Simptomele extenuarii de la caldura pot fi urmatoarele: piele palida, mai putine scutece umede decat in mod normal, urina inchisa la culoare, refuzul de a bea lichide sau, in alte cazuri, setea exagerata, somnolenta, ten si gura uscate etc. In acest caz, primordial este contactarea medicului specialist. In al doilea rand, trebuie inlaturate toate hainele care sunt in plus si care incomodeaza starea copilului. Alaptatul este necesar cat mai mult posibil, dar poate bea si suc de fructe diluat cu apa, conform Health.

Semnele unei insolatii sunt: cresterea mare a temperaturii, pielea rosie si uscata, palpitatiile, starile de voma, confuziile sau starea de inconstienta. Pe langa anuntarea medicului, incearca sa reduci temperatura corpului cu orice obiect/produs rece pe care il ai la indemana. In cazul starii de inconstienta, cereti detalii despre acordarea primului ajutor sau despre pozitiile in care trebuie asezat copilul.

Citeste si Tu cum alegi crema de protectie solara pentru copilul tau?

Autor: Andreea Borcila

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here