O tara europeana va interzice violenta impotriva copilului printr-un nou proiect de lege. Parintii nu-si mai pot palmui copiii, potrivit noii prevederi legislative.
In Romania lucrurile stau cu totul altfel. Conform ultimelor statistici ale Organizatiei Salvati Copiii, neglijenta copilului este pe primul loc in Romania, iar pe locul doi se situeaza abuzul emotional in randul copilului de pana in 11 ani.
Un nou proiect de lege nu va mai permite parintilor sa-si palmuiasca copiii. Guvernul din Tara Galilor va pune stop vechii legislatii conform caruia abuzul fizic al copilului este un act „rezonabil”.
Daca proiectul de lege va trece, se poate crea o divergenta intre Tara Galilor si Anglia deoarece parintii isi pot palmui, in mod legal, copilul, fiind considerat un act „rezonabil”, anunta metro.co.uk.
Citeste si Cum sa vorbesti cu un copil despre abuzul sexual
Proiectul de lege este sustinut de diferite organizatii, precum Societatea Nationala de Prevenire a Abuzului pentru Copii (National Society for the Prevention of Cruelty to Children, presc. NSPCC) si Barnados/Actiuni caritabile pentru Copii din Marea Britanie (UK). Impreuna, crede prim-ministrul tarii, pot da jos ceea ce se cheama „legea atacului justificat”.
Proiectul de lege este criticat in petitia „Fii rezonabil” (Be reasonable), sprijinita de Institutul Crestin si organizatia Increderea in Educatia Familiei (Family Education Trust) din UK care sustin ca noua legislatie ii va incrimina pe parintii iubitori, scrie metro.co.uk. Petitia online „Fii rezonabil” are ca motto „Nu sunt de acord cu planul guvernului din Tara Galilor de a-i acuza pe parintii care isi lovesc copiii ca sunt criminali”.
Citeste si Fricile copilului: despre „bau-bau” si alte spaime
Ministrul-adjunct pentru Sanatate si Servicii Sociale, Julie Morgan, a declarat ca „mesajul este unul clar: abuzul fizic al copilului ca pedeapsa nu este permisa in Tara Galilor”.
„Copiii nostri trebuie sa traiasca in siguranta si demnitate”, a mai precizat politicianul, Julie Morgan, pentru metro.co.uk.
Tara Galilor s-a alaturat altor 54 de tari din lume care au interzis violenta in randul copiilor, cum ar fi Grecia, Albania, Kenya s.a. Din 1979, Suedia este prima tara care a interzis pedeapsa impotriva copilului, potrivit metro.co.uk.
Viv Laing de la NSPCC al Tarii Galilor, a precizat ca „nu este corect ca acei copii din Tara Galilor sa fie mai putin protejati din cauza legii atacului justificat, care in realitate nici nu exista”.
„Legea pedepsei rezonabile” este folosita inca din anii 1860, fiind actuala pentru parintii din Anglia si Marea Britanie.
Profesorul Russel Viner, presedintele Colegiului de Pediatrie si Sanatate a Copilului (Royal College of Paediatrics and Child Health-RCPCH), afirma ca „parintele atunci cand ridica mana asupra unui copil, indiferent ca este o palma sau o mica bruscare, el de fapt, si-a pierdut controlul”.
„Studiile spun ca acei copii care sunt abuzati fizic tind sa aiba, mai mult, o sanatate mentala scazuta, iar cand vor deveni adulti vor avea un comportament distructiv si antisocial”, a mai precizat profesorul Russel Viner.
In Romania, Organizatia Salvati Copiii a publicat, in 2018, o cercetare sociala calitativa, intitulata „Analiza sistemului de identificare si referire a abuzului in cazul copiilor cu varsta sub 11 ani”.
Studiul afirma ca exista in viata copilului abuz, neglijare si exploatare. Copilul mic este neglijat, copilul prescolar este batut, iar copilul scolar pana in 11 ani este batut si umilit, atat in familie, cat si in public. Conform statisticilor Salvati Copiii, 79% dintre specialistii intervievati considera ca neglijarea este cea mai frecventa forma de abuz in randul copiilor sub 11 ani, urmand pe locul doi abuzul emotional.
90% dintre specialisti au considerat ca familia reprezinta mediul in care apar cele mai multe cazuri de abuz importiva copilului, in timp ce 20% dintre acestia cred ca mediul scolar este locul unde apar cele mai multe abuzuri.
Citeste si Un sfert dintre copiii romani, victime ale agresivitatii online
Autor: Andreea Borcila