ADHD: Un medicament cunoscut poate provoca psihoza

ADHD: Un medicament cunoscut poate provoca psihoza, arata rezultatele unui studiu recent. Adolescentii si adultii cu Tulburarea Hiperactiva cu Deficit de Atentie (ADHD), care au primit ca tratament stimulente precum amfetamina pot dezvolta psihoze, in comparatie cu cei care au primit ca tratament stimulente cum ar fi metilfenidat (Ritalin).

Autorii unui studiu recent, derulat la Spitalul Brigham din Boston, au ales 221,486 de adolescenti si adulti tineri cu varstele cuprinse intre 13 si 25 de ani cu ADHD carora li s-au prescris initial un medicament in perioada 2004 si 2015. Potrivit CNN, jumatate dintre cei care au participat la studiu au primit (Adderall) ca tratament, iar cealalta jumatate dintre participanti a primit ca tratament metilfenidat (Ritalin).

Rezultatele publicate recent in revista New England Journal of Medicine sustin ca 343 de adolescenti si adulti tineri au dezvoltat un episod de psihoza in cateva luni dupa ce au inceput tratamentul cu un anumit stimulent. Riscul de a face o psihoza a fost de doua ori mai mare pentru cei care au luat amfetamina ca tratament, si anume de 0.21%, in comparatie cu cei care au luat ca tratament metilfenidat de 0.1%.

Citeste si Specialiştii estimează că peste 220.000 de şcolari suferă de ADHD

Dr. Lauren Moran, asistent profesor la Scoala Medicala Harvard si psihiatru la Spitalul McLean din America afirma ca a ,,avut parte de cazuri in care persoanele care au venit fara un istoric psihiatric au dezvoltat aceste scurte episoade psihotice, dupa ce au consumat Adderall”.

Dr. Lauren Moran a adaugat faptul ca studiul realizat de intreaga ei echipa s-a concentrat pe adolescentii si adultii tineri care au luat aceste stimulente pentru prima data, subliniindu-se ca pentru cei carora le-au fost deja prescrise medicamentele, riscul unor astfel de episoade a fost unul scazut.

Citeste si ADHD tulburarea copiilor moderni

Amfetaminele sunt substante care intra in categoria stimulentelor. Rolul lor este fie recreational, cu efect afrodisiac si euforizant, fie pentru a spori capacitatea de concentrare. Sunt recomandate in tratarea anumitor afectiuni, cum ar fi ADHD si narcolepsia.

Adderall este un medicament care se ia in baza unei prescriptii medicale, sub forma de capsule, care contine amfetamina si dextroamfetamina. Pe langa acest medicament, este cunoscut si suplimentul Modafinil, care are un rol asemanator, dar mai indicat ca stimulent, scrie modafinil.org.

“Exista doua diferente ale efectului de dopamina din creier, atunci cand vorbim despre Adderall si Ritalin. Amanadoua stimulentele lucreaza in directia asta, doar ca Adderall este mai probabil de a provoca eliberarea mai mare de dopamina in creier, in timp ce Ritalin inclina mai mult spre blocarea reabsorbtiei de dopamina in creier, creandu-se, astfel, o stare linistita pentru persoana suferinda”, a afirmat medicul psihiatru, dr. Lauren Moran.

Ca o concluzie, specialistul spera ca noul studiu sa ii implice pe parinti si tineri intr-o conversatie despre riscuri si beneficii ale tratamentelor, dar sa cunoasca si alternative, precum terapia comportamentala si non-stimulentele.

ADHD este o tulburare care are ca simptome lipsa de concentrare, hiperactivitatea, nelinistea sau impulsivitatea, intr-un mod mai mult sau mai putin decat ar fi normal.

Psihoza, potrivit literaturii de specialitate, inseamna o schimbare in perceptia si gandirea unei persoane, amintind aici halucinatiile sau iluziile, o pierdere a realitatii, o dezorganizare a ritmului de viata.

Potrivit medicilor, ideal ar fi combinarea tratamentului medicamentos, prescris obligatoriu de medicul psihiatru, cu terapia comportamentala si terapia de reeducare a obiceiurilor de invatare.

Citeste si Comportamentul parintilor, influentat de copilul cu ADHD

Autor: Andreea Borcila

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here