Cinci din zece copii sunt victime ale hartuirii pe internet. Au experimentat cel putin o situatie de tip cyberbullying in mediul online, un fenomen tot mai frecvent, cu repercusiuni complexe asupra tuturor actorilor implicati: victima, agresor si martor.
Vezi si 1 din 4 copii este umilit in mod repetat la scoala, in fata colegilor
Salvati Copiii Romania a lansat initiativa “Da BLOCK agresivitatii! Si glumele dor. Stop Cyberbullying!”, careia i s-au alaturat 2.400 de cadre didactice din 726 de scoli si peste 46.000 de elevi, parinti si specialisti, la nivel national.
Cele mai recente studii realizate de catre Organizatia Salvati Copiii arata ca 54% dintre copii au fost victime ale unor comportamente de tip cyberbullying in mediul online, procentul fiind semnificativ mai ridicat in randul fetelor si elevilor de liceu. 69% dintre acestia au primit mesaje jignitoare sau suparatoare, iar 30% au fost exclusi dintr-un grup sau dintr-o activitate pe Internet. De asemenea, 25% dintre copii au fost hartuiti de persoane straine pe Internet.
Copiii victime ale hartuirii raporteaza stari mai accentuate de disconfort emotional. Acestia sunt mai ingrijorati, mai putin optimisti cu privire la viitor si mai nemultumiti de relatia cu familia si prietenii. Mai mult decat atat, acestia considera intr-o masura semnificativ mai redusa ca activitatile de zi cu zi au sens. Spre deosebire de situatiile clasice de bullying, in care comportamentul se opreste la un moment dat, iar situatia umilitoare sau agresiva se incheie, hartuirea online are un caracter prevalent si permanent.
Prin urmare, pentru a reduce si combate fenomenul de cyberbullying, Salvati Copiii a pus la dispozitia cadrelor didactice un pachet de resurse care contine atat o serie de clipuri video care abordeaza acestsubiect, cat si planuri de lectie adaptate etapelor de dezvoltare ale copiilor din ciclurile de invatamant. Initiativa a fost primita cu mare interes din partea cadrelor didactice, 2.400 dintre acestia alegand sa organizeze cu elevii si parintii la clasa celputin o activitate educationala in care au inteles consecintele cyberbullying-uluisi au identificat masuri de prevenire si interventie in astfel de situatii.
„Tehnologia ofera acces catre o lume infinita de cunoastere si dezvolta copiilor si tinerilor abilitatile necesare secolului XXI, dar poate fi folosita, din pacate, si pentru a produce rusine, teama si insingurare. Permanenta si dificultatea de a identifica si gestiona situatiile de cyberbullying fac ca acest fenomen sa aiba un impact negativ urias asupra tuturor actorilor din spatiul virtual – victima, martor, agresor. Drept urmare, nu poate decat sa ne bucure interesul crescut al elevilor si al cadrelor didactice pentru a aborda acest subiect si a veni cu soluţii pentru combaterea si prevenirea sa”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Organizatia Salvati Copiii.
Initiativa “Da BLOCK agresivitatii! Si glumele dor. Stop Cyberbullying!” a avut drept scop implicarea elevilor si profesorilor in activitati educationale locale pentru a reduce si combate fenomenul de cyberbullying. Programul a fost sustinut de Orange Romania, care si-a asumat misiunea de a contribui la menţinerea unui mediu online mai sigur si util pentru copii, pentru ca acestia sa se bucure, fara griji, de toate avantajele lumii digitale.
Citeste si Timpul petrecut in exces pe Internet, impact negativ asupra sanatatii emotionale a copiilor